Hozzávalók
Tészta
- 400 g szikkadt kalács
- 8 dl 3,5% tej
- 1 vanília kikapart belseje
- 50 g vaníliás cukor
- 2 db tojás sárgája
- 1 db egész tojás
- 150 g kristálycukor
- 250 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 ek aranymazsola
Krém
- 4 db tojás sárgája
- 4 dl 3,5% tej
- 4 ek búzaliszt
- 4 ek vaníliás cukor
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 100 g vaj
Tetejére
- 50 g tojás fehérje
- 50 g kristálycukor
Elkészítés
A kalácsot 2×2-es kockákra daraboljuk és összeforgatjuk a mazsolával, a tejet a mákkal a cukorral a vaníliás cukorral a narancs- és citromhéjjal a vanília kikapart belsejével felforraljuk. 150 ml- t félre teszünk és hidegre hűtjük a többit ráborítjuk a kalácsra és óvatosan összeforgatjuk. A kihűlt félretett 150ml tejhez hozzákeverjük a két tojássárgáját és az egy egészet, majd hozzáforgatjuk a kalácshoz. Egy 22 cm átmérőjű kivajazott tortaformába simítjuk és 170 C°-ra előmelegített sütőben (alsó-felső) 20-25 perc alatt összesütjük, majd hűlni hagyjuk.
A krémhez a tojások sárgáját a tej felével a liszttel és a vaníliás cukorral elkeverjük, beletesszük a vanília kikapart belsejét a többi tejet és lassú tűzön sűrűre főzzük. Kihűtjük és hozzá keverjük a szobahőmérsékletű vajat kézi robotgéppel.
A formában maradt tészta tetejére kenjük és dermedésig hűtőbe tesszük.
Végül a díszítés: A tojásfehérjét a kristálycukorral egy fém tálba mérjük és vízgőz fölött folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük. Ez azt jelenti, hogy ha az újunkkal hozzá érünk, akkor nem éget, hanem csíp. (80C° fok körül kell két percig hőkezelni a tujást, de úgy, hogy ne rántotta legyen belőle.) Ha felmelegedett vegyük le a gőzről és kihűlésig habosítjuk. Majd a habbal tetszés szerint díszítjük.
Tipp: A vanília héja is kincs, nem kell kidobni, gyárthatunk a segítségével vaníliás cukrot! Egy zárható dunsztosüveget félig feltöltünk kristálycukorra, és ebbe beleszúrjuk az üres vanília héjat. Pár nap alatt készen is van az ízesített cukor!