Mákos guba torta

//Gál Tímea
Share on print
Share on email
Mákos guba torta
Már kislány koromban azt tanultam, hogy ételt kidobni nagy bűn! Erre tanítom a saját fiam is, és így vezetem a háztartást. Persze a nagy húsvéti sütés-főzésben előfordul, hogy például a kalácsból több lesz, mint kellene. Gond egy szál se, csináljunk belőle valami mást, még finomabbat! Íme ismét egy gyors süti, ami minimális kézügyeséggel varázsolható látványos desszertté.

Hozzávalók

Tészta

  • 400 g szikkadt kalács
  • 8 dl  3,5% tej
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 50 g vaníliás cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 db egész tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 250 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 ek aranymazsola

Krém

  • 4 db tojás sárgája
  • 4 dl 3,5% tej
  • 4 ek búzaliszt
  • 4 ek vaníliás cukor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 100 g vaj

Tetejére

  • 50 g tojás fehérje
  • 50 g kristálycukor
Mákos guba torta, fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A kalácsot 2×2-es kockákra daraboljuk és összeforgatjuk a mazsolával, a tejet a mákkal a cukorral a vaníliás cukorral a narancs- és citromhéjjal a vanília kikapart belsejével felforraljuk. 150 ml- t félre teszünk és hidegre hűtjük a többit ráborítjuk a kalácsra és óvatosan összeforgatjuk. A kihűlt félretett 150ml tejhez hozzákeverjük a két tojássárgáját és az egy egészet, majd hozzáforgatjuk a kalácshoz. Egy 22 cm átmérőjű kivajazott tortaformába simítjuk és 170 C°-ra előmelegített sütőben (alsó-felső) 20-25 perc alatt összesütjük, majd hűlni hagyjuk.

A krémhez a tojások sárgáját a tej felével a liszttel és a vaníliás cukorral elkeverjük, beletesszük a vanília kikapart belsejét a többi tejet és lassú tűzön sűrűre főzzük. Kihűtjük és hozzá keverjük a szobahőmérsékletű vajat kézi robotgéppel.

A formában maradt tészta tetejére kenjük és dermedésig hűtőbe tesszük.

Végül a díszítés: A tojásfehérjét a kristálycukorral egy fém tálba mérjük és vízgőz fölött folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük. Ez azt jelenti, hogy ha az újunkkal hozzá érünk, akkor nem éget, hanem csíp. (80C° fok körül kell két percig hőkezelni a tujást, de úgy, hogy ne rántotta legyen belőle.) Ha felmelegedett vegyük le a gőzről és kihűlésig habosítjuk. Majd a habbal tetszés szerint díszítjük.

Tipp: A vanília héja is kincs, nem kell kidobni, gyárthatunk a segítségével vaníliás cukrot! Egy zárható dunsztosüveget félig feltöltünk kristálycukorra, és ebbe beleszúrjuk az üres vanília héjat. Pár nap alatt készen is van az ízesített cukor!

Mákos guba torta, fotó: Gál Tímea