Állami támogatást kapott a haraszti svábság

//Berényi Attila
GerberFerenc_interju_SvabTajhazGaleria_01_20191210

A Dunaharaszti Sváb Tájház. fotó: dho

A tavaly végzett tevékenysége alapján a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat az adható maximális összeget érdemelte ki az úgynevezett feladatalapú támogatásból. Ez most több mint 2,3 millió forintot jelent a szervezetnek.

A Nemzetiségi Önkormányzatok az államtól kétféle támogatást kapnak: létezik az úgynevezett működési támogatás, amelyből például a rezsit tudják fizetni. A másik fajta a feladat alapú, amelyet úgy határoz meg az állam, hogy megnézi, az adott nemzetiségi önkormányzat mennyire folytat aktív, és sokszínű tevékenységet, mondta el szerkesztőségünknek Gerber Ferenc, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ezt a fajta munkát pontozzák, és a kialakuló eredmény alapján ismeri el a kormány anyagilag a szervezeteket.

A városunkban működő sváb önkormányzat a maximumot teljesítette, ennek köszönhetően 2.359.600 forinthoz jut ebben az évben, melyet egyébként a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. folyósít majd.

Gerber Ferenc, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke; önkormányzati képviselő

Ennyire jól kihasználni ezt a fajta lehetőséget, csak nagyon kevés nemzetiségi önkormányzatnak sikerül, mondta Gerber Ferenc. Egyben köszöntetet mondott a Polgármesteri hivatal munkatársainak és a nemzetiségi önkormányzat képviselőinek.

Az elnyert összeg egyfajta biztosítéka annak, hogy a korábbi színvonalon folytatódhat a nyelvképzés, a hagyományőrzés, és ez szolgál majd alapul a rendezvények szervezéséhez.

A nemzetiségi önkormányzat vezetője azt is elmondta, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet megviseli a közösséget. Hiszen a kapcsolattartás most nagyon nehézkessé vált, főleg az idősekkel nehéz így kommunikálni, akik a netet nem annyira használják. Ám őket nagyon kell védeni, hiszen a Svábság kulturális örökségének hordozói.

A Nemzetiségi Önkormányzat azonban ebből a helyzetből is megpróbál előnyt kovácsolni. Régi cél az, hogy egy kis közösségi házat tudjanak szerezni. Most talán ez a terv is megvalósulhat. Az elmaradó rendezvényekre és az egyébként a bérelt próbatermekre elkülönített pénzt rakják össze, amely alapot teremthet egy ilyen beruházáshoz is. A közösségi ház ráadásul a későbbiekben is megtakarítást jelentene, mert a későbbiekben nem kellene máshová bérleti díjat fizetni, és a tájház után egy újabb otthona lenne a Haraszti hagyományait őrző kisebbségnek.

Gerber Ferenccel készült korábbi interjúnkat, amelynek fő témája a Dunaharaszti Svábság, itt olvashatja el.