A tésztához:
- 400 g liszt
- 200 g margarin
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 g élesztő
- 2 tojás sárgája
- 7 cl langyos tej
- csipet só
A töltelékhez:
- 1000 g meggy kimagozva (vagy meggybefőtt)
- 4-5 ek cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek búzadara
+ 1 db tojás a tetejére a kenéshez
Elkészítés
Ebben a sütiben az a legjobb, hogy sem az elejében, sem a végében, sőt még a közepében sincs semmi bonyolult. A tészta maga az egyszerűség: a lisztet szétmorzsoljuk a vajjal és az élesztővel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Aztán letakarva hagyjuk pihenni, pont úgy, mint anyósunkat a vasárnapi ebéd után, és élvezzük a csendet. (Amíg fel nem ébred, azaz meg nem kel.)
Amíg Anyuka, meg a tészta szunyókál, összedobjuk a tölteléket. Ha fagyasztott vagy nyers meggyel dolgozunk, akkor persze magozás után, lecukrozzuk és őt is hagyjuk levet engedni. A befőtt esetében nincs cukrozás, csak azt a finom levet választjuk le róla. Így vagy úgy, de 3 deci folyadékra van szükség, ami kipótolható vízzel. Ebben pedig elkeverjük a pudingport és sűrűre főzzük, majd belekeverjük a meggyet, és langyosra hűtjük.
Most jön a tészta – ha mázlink van Anyuka még szundizik, és nem kérdezget okosságokat. A tészta felét tepsi méretűre nyújtjuk, búzadarát szórunk rá és rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a másik kinyújtott lappal.
Tojássárgájával lekenjük, és villával sűrűn megszurkáljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük.
Akár langyosan is ehető, egy kis vanília fagyival valóságos cukrászati műremeknek fog hatni. És ha Anyuka még mindig alszik, akkor ideje lesz felébreszteni, mondjuk erre megkérhetjük az unokáját is!
Jó étvágyat hozzá!