Filmklasszikusok, köztük kötelező olvasmányok filmváltozatai a neten

//Berényi Attila
montázs forrása: filmarchiv.hu
Jelenünk legfontosabb üzenete az, hogy: Maradj otthon! De az együtt töltött idő akár hasznos is lehet. 90 filmklasszikust tartalmaz a Filmarchívum.

A Nemzeti Filmintézet 90 olyan alkotást tett most szabadon elérhetővé, amelyek a mai szülők, sőt nagyszülők legszebb emlékeit idézik fel. Ezek ráadásul a gyerekek, mostani otthoni tanulását is segítik, hiszen rengeteg kötelező olvasmány játékfilm, vagy rajzfilmváltozata érhető el ezen a módon.

A filmlista ide kattintva érhető el! Csak klikkeljen az adott film címére, és már indul is a mozi!

A történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről. A válogatásba bekerült dokumentumfilmek – Pócspetri, Pergőtűz, A Dunánál, Én is jártam Isonzónál – a magyar történelem fehér foltjait, traumáit feltérképező művek, a túlélők vallomásaival.

Az olyan népszerű ifjúsági filmek, mint a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, vagy a magyar népmeséken alapuló rajzfilmek, továbbá olyan kedvencek, mint a Vuk vagy a Szaffi a legkisebbek számára is megkönnyíthetik a kényszerű bezártságot.

Jó szórakozást!

 

(filmarchív.hu)