Kerüljön korona a vasárnapra ezzel az egyszerű Túrós kuglóffal

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-turos-kuglof_20191117

Túrós kuglóf, forrás: dunaharaszti online

Háromféle sütemény létezik: az első úgy jó, ha azonnal, szinte forrón megesszük, a másik akkor, ha állt egy picit. A harmadik minden háziasszony álma: mennyei akkor is, ha éppen most hűl és akkor is ha másnap teszi a család, vagy a hirtelen betoppanó vendég elé.

Bármikor készítem ezt a sütit, én igazándiból másnap szeretem, akkor amikor egy picit megszívja magát a levegő párájával, miután már pihent egy jót a spájz hűvösében. Egy pohár hideg tejjel, vagy egy bögre forró kakaóval még reggelire is fenséges.

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg zsíros tehéntúró
  • 1 evőkanál rum
  • 25 dkg liszt + 1 t. sütőpor
  • 15 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola
  • 1 ek. tejföl
  • 1 csipet só

 

Öntet: (elhagyható)

  • 1 dl tejföl
  • 1 ek. porcukor
  • 1/4 citrom leve

 

Lássunk neki! A szobahőmérsékletű vajat a túróval, a tejföllel és a cukorral, nomeg a rummal kikeverem. Én egy picit csalok, mert a botmixerem használom erre a célra. Segítségével ezek a hozzávalók, édes krémmé alakulnak, és így a tészta is könnyű lesz. Beleütöm a két tojást is, és még itt is dolgozhat a kis masina. Aztán fakanalat ragadok, és fokozatosan beleszórom a sütőporral és a csipet sóval már elegyített lisztet. Végül jöhet bele a citromhéja, és a mazsola (aki nem kedveli az aszalt szőlőszemeket, az nyugodtan kihagyhatja).

Viszonylag sűrű állagú lesz a tészta, olyan mint egy túl sűrű, nem folyós krém. Ettől nem szabad megijedni, csak bele kell simítani a kuglóf formába, amit előtte kivajaztam, liszteztem. Persze az igazán ínyencek a forma szórásához használt lisztet kiválthatják mandulaliszttel, vagy őrölt dióval. Jól beleütögetem a tésztát, hogy ne maradjon alatta levegő.

Kb. 180 fokon, sütöm. 40 perc elég neki, bár ez természetesen sütőtől függ. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy készen van-e, ha már éppen nem ragad rá a tészta, akkor jó.

Azon melegiben, ahogy kivettem sütőből kiborítom, és hagyom egy picit pihenni. Ha kissé meghűlt porcukrot szórok a tetejére.

Málnadzsemmel is isteni, akkor természetesen nincs rá tejfölös öntet.

Jó étvágyat és szép vasárnapot!