Bármikor készítem ezt a sütit, én igazándiból másnap szeretem, akkor amikor egy picit megszívja magát a levegő párájával, miután már pihent egy jót a spájz hűvösében. Egy pohár hideg tejjel, vagy egy bögre forró kakaóval még reggelire is fenséges.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg zsíros tehéntúró
- 1 evőkanál rum
- 25 dkg liszt + 1 t. sütőpor
- 15 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- fél citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
- 1 ek. tejföl
- 1 csipet só
Öntet: (elhagyható)
- 1 dl tejföl
- 1 ek. porcukor
- 1/4 citrom leve
Lássunk neki! A szobahőmérsékletű vajat a túróval, a tejföllel és a cukorral, nomeg a rummal kikeverem. Én egy picit csalok, mert a botmixerem használom erre a célra. Segítségével ezek a hozzávalók, édes krémmé alakulnak, és így a tészta is könnyű lesz. Beleütöm a két tojást is, és még itt is dolgozhat a kis masina. Aztán fakanalat ragadok, és fokozatosan beleszórom a sütőporral és a csipet sóval már elegyített lisztet. Végül jöhet bele a citromhéja, és a mazsola (aki nem kedveli az aszalt szőlőszemeket, az nyugodtan kihagyhatja).
Viszonylag sűrű állagú lesz a tészta, olyan mint egy túl sűrű, nem folyós krém. Ettől nem szabad megijedni, csak bele kell simítani a kuglóf formába, amit előtte kivajaztam, liszteztem. Persze az igazán ínyencek a forma szórásához használt lisztet kiválthatják mandulaliszttel, vagy őrölt dióval. Jól beleütögetem a tésztát, hogy ne maradjon alatta levegő.
Kb. 180 fokon, sütöm. 40 perc elég neki, bár ez természetesen sütőtől függ. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy készen van-e, ha már éppen nem ragad rá a tészta, akkor jó.
Azon melegiben, ahogy kivettem sütőből kiborítom, és hagyom egy picit pihenni. Ha kissé meghűlt porcukrot szórok a tetejére.
Málnadzsemmel is isteni, akkor természetesen nincs rá tejfölös öntet.
Jó étvágyat és szép vasárnapot!