November 17., a koraszülöttek világnapja

//Berényi Attila
forrás: freepik / chainfoto24
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas a koraszülöttek aránya: évente minden tizedik, vagyis 8000 gyerek születik a 37. hét előtt, közülük majdnem 1500 kritikusan alacsony súllyal. A koraszülöttekhez hasonlóan veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők is.

Az érintett picik és természetesen a szüleik speciális helyzetére hívja fel a figyelmet az esemény. A leglátványosabb talán az, hogy este lila színben világítják ki a budapesti Lánchidat.

Életünk első 1000 napjában fejlődnek a legintenzívebben kognitív képességeink – például a gondolkodás, a nyelvi képesség vagy az emlékezet –, és ekkor alakul ki a bélflóra, valamint az immunrendszer is. Ebben a kritikus időszakban válik véglegessé a zsírsejtek száma, amely döntően meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot. Míg az érett újszülöttek ennek az időszaknak közel a harmadát az anyaméh védett körülményei között tölthetik, addig a 24. és a 37. hetedik terhességi hét között világra jött koraszülött babáknak már idejekorán a méhen kívüli környezethez kell alkalmazkodniuk – hívja fel a figyelmet a life.hu.

A koraszülöttek az első hetekben-hónapokban nehezen táplálhatók, gyakrabban fordulnak elő náluk érzékszervi, bélrendszeri, légzőszervi és idegrendszeri problémák. A legnagyobb nehézséget mégis az jelenti, hogy éretlen immunrendszerük miatt fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben. Ennek kivédésére a legalkalmasabb, ugyanakkor a legegyszerűbb eszköz a lehető leghamarabb elkezdett, majd minél hosszabb ideig folytatott kizárólagos anyatejes táplálás.

Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a koraszülés népbetegségnek tekinthető, a társadalom keveset tud annak hátteréről, kockázatairól és a megelőzéséről. A Melletted a helyem Egyesület közleménye szerint a világnapon debütál a szervezet és Pénzes Boróka, egy érintett édesanya által két éve elindított, a koraszülött kisbabák szüleit kilenc témában tájékoztató PICi filmek projekt utolsó kisfilmje is. Ide kattintva meg is nézheti a kisfilmeket.

 

(via: life.hu – hvg.hu)