Egyszerű almás süti

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-walesi-almas_01_20191103

Egyszerű almás süti / dunaharaszti online

Van az a pillanat, amikor valami édességre vágyik az ember, de túl sokat nem akar vele vacakolni. Vagy az, amikor a vendégvárásra alig marad idő. Na, pont az ilyen alkalmakra kiváló ez az almás süti, ami a világ legegyszerűbben elkészíthető édessége.

Nem szép, tehát nem lehet elrontani, de nagyon-nagyon finom. És még valami: a hozzávalók szinte biztosan megvannak most is otthon, és almából tökéletes bele a szottyadt is, amit már úgysem eszik meg senki.

 

Hozzávalók:

  • 4 darab közepes alma
  • 10 dkg vaj (vagy margarin) + egy pici a kenéshez
  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg + 2 evőkanál cukor (a legjobb a barna)
  • őrölt fahéj
  • egy kis vanília (aroma, vagy vaníliás cukor)
  • egy fél citrom leve
  • fél csipet só

 

Az öntethez:

  • 4 evőkanál tejföl
  • negyed citrom leve
  • 1,5 evőkanál cukor

 

Egyszerű almás süti / dunaharaszti online

 

1. Elő a hámozó késsel, és szabadítsa meg a héjjától az almákat. Aztán négybe vágni őket, kiszedni a magházat, és feldarabolni a gerezdeket. Hogy ne barnuljanak meg, nyakon kell önteni a negyed citrom levével. 2 kanál cukorba keverje bele a fahéjat, és ez a keverék mehet az alma darabokra. Pici kavarás, és a munka fele már meg is van.

2. Egy másik tálban össze kell keverni a cukrot és a lisztet, meg a minimális sót (hiszen az mindenbe kell). Ha ez is megvan, akkor mehet bele a vaj, amit el kell dolgozni. Ne essen pánikba, mert nem fog összeállni a tészta, hanem morzsalékos állagú marad. Ez aztán mehet rá az almákra, amit jól össze kell forgatni. Nem kell izgulni, a süti nem lesz száraz, mert az almákban megbújó édes lé, megteszi majd a maga dolgát.

3. Kell egy hőálló tál, amit természetesen ki kell vajazni. Ha van kedve, egy kis őrölt diót szórhat az aljába, pici plusz ízt kölcsönöz. Erre öntjük az almás keveréket. Némi igazgatás után irány az előmelegített 180 fokos sütő. Itt fél órán át időzik.

4. Amíg sül, az öntet alkotó elemeit egyszerűen csak össze kell keverni. A legegyszerűbb, ha ezt a tejfölös dobozban teszi meg, mert akkor még mosogatni valóból is kevesebb lesz. Öntetnek egyébként bármilyen vaníliás, porból készíthető fajta is jó.

 

Ha kihűlt, már csak tálalni kell!