Vasút, óvoda, Coca-Cola, Vagabond – heti hírösszefoglaló Dunaharasztiról

//Berényi Attila
heti-osszefoglalo_20210328
Az egyre romló járványhelyzet árnyékában is sok fontos hírről számoltunk be ezen a héten. Mind-mind kihat Dunaharaszti életére, vegyük ezeket sokba.

A hét elején derült ki, hogy bár lesz közmeghallgatás a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésről, de ezt a járványhelyzet miatt személyes jelenlét nélkül szervezi meg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi főosztálya.

Személyes jelenlét nélküli közmeghallgatás lesz a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésről

A leendő ovisokat 2021.április 26. és 29. között írathatják majd be a szüleik a Dunaharaszti intézményekbe. A feltételekről, az eljárásról és a szükséges iratokról is olvashat cikkünkben.

Itt a Dunaharaszti óvodai beiratkozás dátuma

A szomszédos Taksonyban a Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartásában lévő óvoda és iskola minden helyiségét ellátta vírus és baktérium szűrő légtisztítókkal. Írásunkból megtudhatja, hogy mennyibe került ez a beruházás. Jó pár gépről van szó.

Légtisztító készüléket kapott a taksonyi általános iskola

A Dunaharasztin működő Coca-Cola HBC bejelentette, hogy 30 milliárd forintos fejlesztési programot tervez elindítani. A kormány megerősítette a céggel kötött partnerségi megállapodását. Így itt jöhet létre a cég legnagyobb közép-európai gyártóbázisa. Ez pedig új munkahelyeket jelent az itt élőknek, a városnak pedig növekvő adóbevételekkel számolhat.

Óriás fejlesztés a Dunaharasztin működő világcégnél

Nagyon sokan – köztük e sorok írója is – kaptak olyan sms-t ezen a héten, amely egy csomag megérkezéséről értesítette a címzettet, pedig nem is rendelt az illető semmit. A rendőrség nagyszabású csalásra hívta fel a figyelmet, és azt is elárulták, mit a teendő akkor, ha valaki rákkatintott az üzenetben lévő címre, amely egy vírust telepített a telefonokra.

Akár több százezer érintettje is lehet a csomagküldős, csaló SMS-eknek

Már több mint egy éve van jelen a koronvírus az életünket. A járvány harmadik hullámában a brit mutáns vírus felfoghatatlan módon terjed, a halálos áldozatok száma már jó ideje napi 200 fölött van. A kormány közben nyilvánosságra hozta azokat a rendelkezéseket, amelyek már az újranyitásról szólnak.

Megjelentek az újranyitás részleteiről szóló jogszabályok

A Sportsziget fejlesztése folyamatos, egyre több és több lesz a zöld felület. Most, egy korábban parkolóként használt terület parkosításába fogott bele az önkormányzat.

Folytatódik a Sportsziget parkosítási programja

A Dunaharaszti József Attila Művelődési Ház online versmondó versenyeket hirdetett, külön a kicsiknek és külön a nagyoknak.

Online versmondó versenyek Dunaharasztin

A Vagabond Korzó Dunaharaszti legnagyobb bulija. Minden év júniusának első szombatján telik meg zenekarokkal, művészekkel a város – persze, ha a járvány nem szól közbe. A (20)21 éves városi múltját ünneplő Dunaharaszti tiszteletére készült filmsorozatban most a Vagabond Korzó szervezői mesélnek a rendezvény múltjáról és jövőjéről.

Film: Vagabond Korzó

 

(dho)