Almamisu

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-almas-poharkrem_dho_20240901-1

Almamisu, fotó: dho

A naptár szerint ma van az ősz első napja. Na, ezt nem vagyok hajlandó elfogadni, és úgy tűnik jelenleg az időjárás sem. Hamisítatlan nyár van! Így gondoltam egyet és a legnépszerűbb gyümölcsből, az almából készítettem valami egyszerűt. A sült alma egyébként nagyszerű dolog, főleg ebben a formában. Ugyanis önmagában is nagyon finom. Jobb, mint a kompót, van egy kis karamell íze és csak az a gyümölcslé van alatta, amit önmaga kiengedett. Vadhúsok mellé is működik. A mascarponeval pedig maga a csoda. Ráadásul jól hűsít is ez a csemege, amit jó előre el lehet készíteni, így vendégvárónak is kiváló.

Hozzávalók:

  • 3 db alma
  • 50 g cukor
  • 100 ml almalé
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 250 g mascarpone
  • 110 g natúr joghurt
  • 25 g porcukor
  • vanília aroma
  • 1 cs babapiskóta
  • 1 tk őrölt fahéj
Almamisu, fotó: dho

Elkészítés:

A meghámozott almákat kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, egy tepsibe tesszük. Megszórjuk cukorral és ráöntünk egy kis almalevet. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghintjük a citrom reszelt héjával.

Közben összekeverjük a mascarponét a joghurttal és a porcukorral valamint a vanília aromával. Simára keverjük az egészet.

A maradék almalevet egy tálkába öntjük és elővesszük a poharakat a tálaláshoz. Az almalében megforgatjuk a piskótákat, a poharak aljára tesszük, rákanalazunk egy kis sült almát, majd mehet rá egy kis krém, aztán megint piskóta, újra alma, ismét krém és a tetejére sült almával fejezzük be a pakolást. Ezt addig ismételgetjük amíg van pohár és hozzávaló. Pici fahéjjal szórjuk meg a tetejét. Pár óra hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat!

Almamisu, fotó: dho
(dho)