Szilvás pite

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-szilvaspite_dho_20240825-1

Szilvás pite, fotó: dho

A szilvás időszakot éljük. Persze a férfiak elsősorban pálinka alapanyagot látnak ebben a gyümölcsben (is) de azért a lekváron túl nagyon finom süti is készülhet belőle. Íme egy példa. Vendégvárónak is ideális, mert akár előző nap is elkészíthető, és elég látványos is ahhoz, hogy felvágjon vele az ember.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • vanília aroma
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojássárgája

a tetejére

  • 10 db szilva
  • 25 dkg macracpone
  • 2 db tojás
  • 3 ek cukor
  • vanília aroma
  • 2 mk őrölt fahéj
  • 0,5 citrom leve
  • porcukor
Szilvás pite, fotó: dho

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és egy órára hűtőbe tesszük. A linzer tésztáknak ugyanis nagyon jót tesz a pihentetés. Ez után egy kivajazott, közepes méretű piteformába nyújtjuk a tésztát. Természetesen jusson az oldalára is tészta. Egy villával megszurkáljuk az alját. Addig félretesszük, amíg elkészül a töltelék. Utóbbihoz egyszerűen a mascarponet összekeverjük a tojásokkal, vanília aromával, fahéjjal, citromlével és a cukorral, majd rásimítjuk a tésztára. A kimagozott szilvákat cikkekre vágjuk és a torta tetejére rendezzük őket. Minél szabályosabb lesz a szilvafedél annál látványosabb végeredményt kapunk. 180 fokos sütőben 50 perc alatt lesz kész. Persze egy sütőfüggő. Akkor jó, ha a szilva húsa besötétedett és a gyümölcslé is eltűnt a tetejéről.

Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)