Diós-pisztáciás csiga

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_pisztacias-csiga_dho_20240818-3

Diós-pisztáciás csiga. fotó: dho

A leveles tészta nagyszerű találmány. Mondjuk elkészíteni kissé macerás. A vállalkozó kedvűek nekiállhatnak, de én maradok a bolti változatnál. Csak elő kell szedni a zacskóból és már lehet is vele dolgozni. Sőt, az előre kinyújtott változatot vettem meg, így még kevesebb vele a munka. Ennek a sütinek a tölteléke eredetileg kizárólag pisztácia volt. Azonban ez a csonthéjjas annyira drága lett, és nem is lehet kapni. Így variáltam picit. A pisztácia krém sokhelyütt megvásárolható, és nagyon-nagyon finom. A ropogós textúrát pedig dióval oldottam meg. A végeredmény egy kiváló, akár uzsonnának is beillő finomság lett.

Hozzávalók:

  • 1 cs leveles tészta
  • 1 marék dió
  • 3 ek barnacukor
  • 1 doboz pisztácia krém
  • 1 db tojás
  • 1 tábla fehér csokoládé
Diós-pisztáciás csiga. fotó: dho

Elkészítés:

A dióból néhány szemet a díszítéshez félre teszünk, ezeket egy késsel durvára vágjuk. A többi diót ledaráljuk, és két evőkanál cukorral összekeverjük. A bolti leveles tésztát kinyújtjuk, kiterítjük és vékonyan megkenjük a pisztácia krémmel, majd megszórjuk a cukros dióval.

A tésztát hosszában, 8 egyenlő szalagra vágjuk. Feltekerjük az elsőt és ezt folytatva a második szalagot is rátekerjük. Ezzel meg is van ez első csigánk. Még háromszor elvégezzük ezt a műveletet. Ezeket sütőpapírra fektetjük, lekenjük a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Vízgőz felett megolvasztjuk a fehércsokit, rácsorgatjuk a csigákra, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.

Jó étvágyat!

Diós-pisztáciás csiga. fotó: dho
(dho)