Szirnyiki – orosz túrólepényke

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_orosz-turolepenyke_dho_20240414-2

Szirnyiki – orosz túrólepényke. fotó: dho

A mai recept nem egy cukrászati remekmű, hanem amolyan gyorsan összedobós, nagymamás finomság. Mivel a túró miatt tartalmas, így akár egy vastagabb, sűrűbb leves utáni fogásként is megállja a helyét, de nagyszerű reggelire, vagy uzsonnára is. Orosz, hagyományos paraszti étel ez, ami tésztájában leginkább a mi túrógombócunkra emlékeztet, igaz azt grízből készítjük, és ezt pedig sütni kell. A tetejére mézes tejföl vagy lekvár dukál.

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • vanília aroma
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
Szirnyiki – orosz túrólepényke. fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával, a túróval elegyítjük. Én botmixert használtam, mert így krémesebb lesz a tészta.  Ez után hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, váltakozva a fehérje habbal, kisebb adagokban.

A palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, majd visszavesszük a lángot és evőkanállal halmokat teszünk a serpenyőbe, és mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük.

Készen is vagyunk. Ehetjük forrón, langyosan, de hidegen is nagyszerű. Jó étvágyat!

(dho)