Joghurtos barack torta

//Berényi Attila
vasarnapisuti_joghurtosbaracktorta_dho_20240317-1

Joghurtos barack torta. fotó: dho

Az van, hogy néha még nekem is melléfog a kezem. A mostani süti egy igazán egyszerű édesség, de egy picit elrontottam. Ahogy a képen is látszik, a zselatinos réteg nem sikerült. Ez van, de így is finom, legalábbis ezt mondja a család. Semmi gond, ha egy süti nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Ilyenkor húzzuk ki magunkat, és mondjuk azt, amit a hanyatt esett műkorcsolyázó: „Így akartam!”

Hozzávalók:

a tésztához

  • 20 dkg darált keksz
  • 12 dkg olvasztott vaj

a krémhez

  • 30 dkg görög joghurt
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 g zselatin
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 doboz barackbefőtt

tetejére:

  • 2 cs színtelen tortazselé
  • 0,5 doboz barackbefőtt
Joghurtos barack torta. fotó: dho

Elkészítés:

A tészta egy egyszerű keksz alap. Tehát nincs más dolgunk, mint összekeverni az olvasztott vajat a darált keksszel, majd az egészet egy tortaforma aljába nyomkodjuk.

A krémhez egy kevés vízzel összekeverjük a zselatint, majd félretesszük. Bontsuk fel a barackbefőttet és csepegtessük le. A gyümölcs felét kockázzuk fel. A leve majd még később kell.

A joghurtot, krémsajtot, cukrokat és a tejszínt egy keverőtálban kihabosítjuk. A zselatint mikróban felolvasztjuk és belekeverjük a krémbe, majd beleforgatjuk a barack darabokat. Az egészet a kekszalapra simítjuk és dermedésig hűtőbe tesszük.

A tortazseléhez 5 dl folyadék kell. Ehhez használjuk fel a befőtt levét és ezt egészítsük ki vízzel. A zselé készítéséhez ezt melegíteni kell, addig amíg fel nem olvad benne az anyag. Majd hagyjuk visszahűlni langyosra. Addig szeleteljük fel a barack másik felét, helyezzük rá szépen elrendezve a torta tetejére. Majd óvatosan ráönthetjük a tortazselét. Ismét tegyük vissza az egészet hűlni.

Jó étvágyat!

(dho)