Almás-réteges

//Tóth Gábor
vasarnapi-suit-almas-reteges-dho_20240310-2

Almás-réteges. fotó: dho

Gyermekkoromban édesanyám egy napi rutint nagyon határozottan bevezetett az életembe: minden nap kaptam gyümölcsöt. Ettől ma sem tudok elszakadni, mondjuk nem is akarok. A legtöbbször egy-egy almát kaptam az uzsonnám mellé. Hétvégenként persze süti formájában is el lehet ezt majszolni. Most ez utóbbira mutatok egy nagyon egyszerű példát. Szerintem anyukámnak is ízlene.

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 2 db tojás
  • 90 ml tej
  • 80g liszt
  • 80 g olvasztott vaj
  • 60 g barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpont
  • sárgabaracklekvár
Almás-réteges. fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat és a barna cukrot elektromos habverővel habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat majd a tejet.  Kicsit visszaveszünk a robotgép fordulatszámából, és beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. Palacsintatészta sűrűségű lesz. Az almák magházát kivesszük, és zöldségszeletelővel a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk őket. Nem kell meghámozni őket, hiszen „abban van a vitamin”! Beleforgatjuk a tésztába, majd egy sütőpapírral bélelt, kisméretű tortaformába egyengetjük az egészet. Figyeljünk arra, hogy ne nagyon törjük össze az almaszeleteket, és ne maradjanak üres részek a forma oldalánál. Légkeverés nélkül, 1 órát át, 180°C-on sütjük. Amikor kész, a sütőből kivéve, még melegen megkenjük a tetejét baracklekvárral. Hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)