Túrós kuglóf

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_turos-kuglof_dho_20240225-1

Túrós kuglóf. fotó: dho

Én nagyon szeretem a tejtermékeket, különösen a túrót és a tejfölt. Megvallom, gyakran vacsorára csak összekeverem őket, és mindenféle ízesítés nélkül befalom. Most azonban egy finom kuglófot töltöttem meg a túrós, vaníliás töltelékkel. A különlegessége az, hogy nem utólag, hanem sütés előtt töltjük meg a kuglófot. Nagyon egyszerű és látványos süti lesz belőle.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 3 tojás
  • 120 g cukor
  • 50 ml olaj
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 100 ml tej
  • 300 g liszt
  • 1 csomag sütőpor

a töltelékhez

  • 450 g túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 100 ml tej
  • fél marék aranymazsola
  • 1 mandarin reszelt héja

az öntethez

  • 2,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
Túrós kuglóf. fotó: dho

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit, a mazsola és a madarinhéj kivételével egyszerűen összekeverjük egy botmixerrel, hogy selymes krémet kapjunk. Ez után aztán tényleg mehet bele a mazsola és a lereszelt héj. A tésztához a cukorral habosra verjük a tojásokat, majd óvatosan hozzácsorgatjuk az olajat és önthetjük bele a tejet is. Végül beleforgatjuk a kakaóval, fahéjjal és sütőporral összekevert lisztet. Az állaga olyan lesz, mint a galuskatészta. Egy kivajazott és kilisztezett kuglóf formába öntjük a tészta felét, majd erre rácsorgatjuk a tölteléket, szépen egyenletesen, aztán tészta másik felével beborítjuk az egészet. 210 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160 °C-ra, ezen a hőfokon 30 perc kell még. Hagyjuk teljesen kihűlni. Az öntethez egyszerűen összekeverjük a tejfölt a joghurtot és a két féle cukrot.

Jó étvágyat!

 

(dho)