Vörösbársony-torta

//Berényi Attila
vasarnapi-suti-szivtorta_dho_20240218-2

Vörösbársony-torta, fotó: dho

A napokban ünnepeltük a szerelmeseket. Hétköznap nem nagyon volt időm a romantikával foglalkozni, úgyhogy én most pótoltam be a meglepetést. Ennek a sütinek már a neve is szexi, olyan sokat sejtető az elfogyasztását követő programot tekintve. Az író egyébként joghurttal kiváltható. Akinek van türelme, az kisütheti rétegenként a tésztát, akkor 20 perces sütési időkkel számoljon, 3-4 lap esetén, darabonként. Ha egészben sütjük meg, akkor nagyjából 50 perc lesz a szükséges sütés. De a hústűpróba segíteni fog.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 300 g búzaliszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 115 g vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vanília eszencia
  • 2 db tojás
  • 5 g só
  • 250 ml író vagy joghurt
  • 4 evőkanál ételfesték – piros
  • 5 g szódabikarbóna
  • 5 g ételecet

a krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 130 g porcukor
  • 1 evőkanál vanília eszencia
  • 400 ml habtejszín
Vörösbársony-torta, fotó: dho

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a kakaóporral és átszitáljuk. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd keverés közben, egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Folytatjuk a keverést és beleöntjük az írót. Ez után jöhet a só és az ételfesték. A vége felé beleforgatjuk az átszitált kakaós lisztet is, és csomómentesre keverjük. A szódabikarbónát egy kis tálban elkeverjük az ecettel. Pezsegni fog, de ezt is hozzáadjuk a tésztához.

Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük. Ha nincs kedvünk a kész tésztát szeletelni, süssük annyi rétegben, ahányat szeretnénk. 175 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készül el egy-egy réteg. Hagyjuk teljesen kihűlni. Addig elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral és a vanília esszenciával csomómentesre kikeverjük, a tejszínt kemény habbá verjük, majd a kettőt összeházasítjuk. Összeállítjuk a tortát, és romantikusra csicsázzuk. Hagyjuk összehűlni az egészet.

Jó étvágyat.

Vörösbársony-torta, fotó: dho
(dho)