Hozzávalók:
a tésztához
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 5 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 0,5 cs sütőpor
a krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg fehér csoki
- 5 dl habtejszín
- vanília aroma
- 2 csomag habfixáló
- 1 teáskanál darált mák
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a tojások fehérjéjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgája egy másik tálba kerül, ahol a cukorral habosra verjük, majd belekeverjük a narancshéjat, aztán pedig kanalanként a sütőporral és fahéjjal elkevert mákot. Közben óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habot is. Egy kis mák, egy kis hab. A lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne. 180 fokos sütőben fél óra alatt van készen. Hústűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
Amíg a tészta teljesen kihűl, addig a krémhez a hűtőből kivett tejszínt habbá verjük, ezt kell stabilizálni a habfixálóval. Akkor adjuk a habhoz, amikor már majdnem kész. Ez után verjük keménnyé. A mascarponéba belekeverjük az olvasztott, de már nem forró, hanem langyos csokit. Majd az egészet fellazítjuk a tejszínhabbal. Díszítésként beletehetünk még egy kanálnyi mákot is.
A piskótát felszeleteljük. Ügyességünkhöz mérten három vagy négy lapot készítünk. Én annyit csaltam, hogy két egyforma formát használtam, így azokat már csak felezni kellett. A tortát betöltjük, a legtöbb krémet a tetejére halmozzuk. Persze akinek van kedve, az az oldalát is bekenheti, de én így rusztikusan szeretem. Pár órára hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!