Grízes-narancsos

//Tóth Gábor
Grízes-narancsos, fotó: dho

Grízes-narancsos, fotó: dho

Gyerekkorom legkedveltebb étele a tejbegríz volt. Imádtam, ahogy a nagyi készítette. A párom szerint az nem étel, csak desszert. Bár ő is szereti. Gondoltam, neki is kedvezek egy olyan grízes sütivel, ami valóban desszert. A narancs savanykás íze nagyszerűen passzol hozzá, és nem kell vele művészkedni, hogy szép legyen. Választhatunk más, lédús gyümölcsöt is.

Hozzávalók:

  • 10 dkg búzadara
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl joghurt
  • 2 db tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 db narancs
  • vanília aroma
  • csipet só
Grízes-narancsos, fotó: dho

Elkészítés:

Először a grízt keverjük össze a joghurttal, és tegyük hűtőbe legalább egy órára. A tojásokat verjük fehéredésig a cukorral, vaníliával, majd keverjük hozzá a puha vajat és az egyik narancs levét. Ez után öntsük bele a grízes joghurtot. A száraz hozzávalókat keverjük össze, és ezt is forgassuk bele a masszába.

Gyümölcskenyér formákat vagy kisebb tepsit használjunk. Ezt kenjük ki vajjal és szórjuk meg liszttel, majd simítsuk bele a masszát. A másik narancsot mossuk meg alaposan, majd szeleteljük fel és fektessük a süti tetejére. Előmelegített sütőben 170 fokon, 25 percig sütjük. Akkor jó, amikor aranybarna lesz a teteje. Hagyjuk kihűlni, aztán pedig ehetjük is.

(dho)