Gesztenye kosár

//Berényi Attila
Gesztenye kosár, fotó: dho
A legegyszerűbb vasárnapi desszert a gesztenyepüré, tényleg gyorsan elkészíthető, de elég unalmas már. Így egy kissé újragondoltam. Kapott egy új formát, néhány pofon egyszerű kiegészítőt, és máris olyan finomság kerekedett belőle, amit a vendégek elé is simán ki lehet pakolni. Sőt a tejszínhabot sem magam készítettem, hanem flakonosat használtam.

Hozzávalók (10 darabhoz):

  • 200 g háztartási keksz
  • 150 g vaj
  • 250 g mascarpone
  • 1 ek cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 200 g meggybefőtt
  • 250 g gesztenyepüré
  • 1 flakon tejszínhab
  • 1 kk kakaópor
Gesztenye kosár, fotó: dho

Elkészítés:

A kekszet ledaráljuk, majd beleöntjük az olvasztott vajat és formázhatóvá keverjük. Az így kapott keksz tésztát muffin formákba töltjük, úgy, hogy az aljára és az oldalára is jusson, középen kosár formát alkotva. Néhány órára tegyük hűtőbe.

A mascarponet a kétféle cukorral habosra verjük, majd hozzákeverünk a meggybefőtt levéből egy evőkanálnyit. Elővesszük a lehűtött formát és a keksztészta kosárkákat megmozgatjuk benne. Nem vesszük ki, csak rámozgatunk, hogy a betöltés után egyszerűbb legyen kivenni. Az aljukra kerül egy-egy evőkanálnyi krém és egy-egy szem lecsepegtetett meggy. Erre reszeljük rá a gesztenyepürét.

A krémünk nagyjából fele fogyott el, így a maradékot egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, levágjuk az egyik sarkát, és ennek segítségével a kosárkák tetejére nyomjuk. Végül megsüvegeljük egy kis tejszínhabbal, megszórjuk kakaóporral, majd gyümölcsökkel díszítjük.

Érdemes a tejszínhabot tálalás előtt rátenni, és addig a hűtőben tartani.

Jó étvágyat!

Gesztenye kosár, fotó: dho
(dho)