Intelligens krémes

//Berényi Attila
Intelligens krémes, fotó: dho

Intelligens krémes, fotó: dho

Bár most már tudom, hogy ez egy nagyon népszerű süti, de bevallom én felnőtt koromban találkoztam vele először. A párom édesanyja tette elénk egy vasárnapi ebéd után. Na jó, még másik kétfajta sütit is készített, mert ugye, mindig „kislakodalomnak” kell lenni, ha együtt van a család. Szóval elámultam, hogy ez a süti mennyire finom, és milyen jók benne a rétegek. Meg is kérdeztem, mitől intelligens egy süti. Akkor megtudtam, hogy ez az édesség saját magát rétegezi be, és csak keverni kell a készítésekor. Ma biztosan okos krémesnek hívnák, de ebben nincs egy darab applikáció sem.

Hozzávalók (20×25-ös tepsihez):

  • 4 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 11 dkg vaj (+ a kenéshez)
  • 5 dl tej
  • porcukor a tetejére
Intelligens krémes, fotó: dho

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral verjük fel, amíg ki nem fehéredik. Majd csorgassuk bele az olvasztott, de már nem meleg vajat. Szitáljuk bele a lisztet is, és keverjük csomómentesre. Majd lassan csorgatja, keverés közen adjuk hozzá a tejet. Híg tészta lesz a végeredmény. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot. Az sem baj, ha ez nem sikerül nagyon tökéletesre, a lényeg, hogy minél több levegő maradjon a tésztában.

Vajazzunk ki egy tepsit és öntsük bele a tésztát, majd tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe 40-50 percre. Akkor jó, ha a teteje aranybarna lesz és a tészta már nem remegős.

Hűtsük ki teljesen, 1-2 órát pihenjen a hűtőben is. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Intelligens krémes, fotó: dho
(dho)