Jeges leves

//Berényi Attila
vasarnapisuti_hazifagyi2_dho_20230827

Jeges leves. fotó: dho

A nyár még megmutatja erejét, és igazi kánikulával búcsúzik. Most egy olyan édességet hoztam, amit kétféleképpen is lehet használni: akár gyors gyümölcslevesként az étkezéshez, vagy tovább hűtve fagylaltként. Az elkészítéséhez nem kell speciális fagyigép, csak némi fifika. Ráadásul a cukrászdai fagyinak a töredékébe kerül, és mivel mi készítjük, pontosan tudjuk mi van benne. Sőt, ez igazi élelmiszermentő recept is, hiszen pont azok a gyümölcsök a legjobbak ehhez, amelyek már picit meglottyadtak, és lehet, hogy nem enné meg őket senki. De így! Egyébként meg, bármilyen gyümölcs jó hozzá, én sárgabarackot, sárgadinnyét és szilvát használtam, így háromféle készült.

Hozzávalók:

  • 250 g fagyasztott gyümölcs
  • 250 g görög joghurt
  • 80 g porcukor
  • pár csepp balzsamecet
Jeges leves. fotó: dho

Elkészítés:

A kiszemelt gyümölcsöt daraboljuk fel apróra és tegyük fagyasztóba minimum 8 órára. Vegyünk elő egy késes robotgépet, azaz kuttert, és tegyük bele a fagyott gyümölcsöt, a joghurtot és a porcukrot. A tetejére kerül a balzsamecet. Ez utóbbi opcionális, én azért szeretem, mert kiemeli a gyümölcsök ízét. Tetszés szerint ízesíthetjük tovább, hiszen a szilvához például jól passzol a fahéj, de a sárgadinnyének jót tesz egy kis mentalevél. Ha minden benne van, indítsuk el a kuttert, hagy dolgozza egyenletes krémmé az egészet.

Nos, ha itt kiszállunk a munkából, akkor megvan a jeges levesünk, ami frissítő és kiváló egy húsétel előtt. Ha pedig a kapott krémet egy fél órára fagyasztóba tesszük, akkor igazi fagyit kapunk!

Jó étvágyat!

(dho)