Barackos tutaj

//Berényi Attila
Barackos tutaj, fotó: dho
Imádom az őszibarackot, de megvallom sütibe ritkán teszem. Ugyanis úgy szeretem, ahogyan van: frissen. Sőt, sokakkal ellentétben én a kőkemény barackot kedvelem, ami harsog a fogam alatt, de már van aromája, zamata. Most kivételt tettem, mert egy elképesztően egyszerű receptet találtam, ami gyorsan készen van, és alig pár hozzávaló szükségeltetik az elkészítéshez. Vendégeket várva is ideális, hiszen a desszert részhez érve, ha elő van készítve, csak be kell dobni a sütőbe és akár forrón is lehet tálalni, a jéghideg fagyival.

Hozzávalók:

  • 1 cs leveles tészta
  • 3 db félkemény őszibarack
  • méz
  • 1 tojás
  • porcukor
  • vanília fagylalt
Barackos tutaj, fotó: dho

Elkészítés:

A bolti, leveles tésztát 6 darab, egyforma téglalapra vágjuk. A barackokat meghámozzuk, elfelezzük és cikkekre vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre mézcsíkokat húzunk, összesen 6 darabot. Picit szét is kenhetjük a mézet, és erre fektetjük az őszibarack gerezdeket. Mivel 3 barackot dolgozunk fel, így összesen 6 mézes, barackos csíkot kapunk: egy csík, fél barack. Ezeket aztán betakarjuk a tésztalapokkal, mindegyikre jut egy. Nyomogassuk le picit a széleket. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, és mehetnek a 180 °C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre. Ha az idő lejárt, vegyük ki, hagyjuk 2-3 percet hűlni, majd egy sütő lapát segítségével fordítsuk tányérokra. Hintsük meg porcukorral és díszítsük egy-egy gömb vanília fagyival!

Jó étvágyat!

Barackos tutaj, fotó: dho
(dho)