Csokis-kekszes-vaníliás

//Berényi Attila
Csokis, kekszes, vaníliás, fotó: dho

Csokis, kekszes, vaníliás, fotó: dho

Egyre melegebb van, ráadásul jön a hőségriasztás is. Őszintén szólva, én tuti nem kapcsolom be a sütőt, rá se birok nézni. Úgy döntöttem, hogy ismét egy olyan sütivel érkezem, amihez nem kell a bedurrantani a konyhai szerkezetet, és a végeredmény egy jó szottyos, hideg finomság. És még csak az se baj, ha nem sikerül tökéletesre. 6 tojássárgája kell egyébként hozzá. A fehérjét érdemes lefagyasztani, amiből aztán később nagyszerű Pavlova torta készíthető a segítségével.

Hozzávalók:

  • 700 ml tej
  • 80 g kukoricakeményítő
  • 140 g cukor
  • 6 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 cs vaníliáscukor
  • 130 g vaj
  • 1 csomag háztartási keksz
  • 200 g étcsokoládé
  • 200 g tejszín
  • tej a keksz áztatásához
Csokis, kekszes, vaníliás, fotó: dho

Elkészítés:

A tejet egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. Folyamatos keverés mellett krémet főzünk belőle. Majd a tűzről levéve, de még forrón adjuk hozzá a vajat, és keverjük egyneművé. Hogy valóban selymes legyen a végeredmény, egy szitán, vagy szűrőn passzírozzuk át. Ez az úgynevezett cukrászkrém, vagy sárgakrém. Hagyjuk kihűlni.

Addig egy lábasban forrásig melegítjük a tejszínt és egyszerűen csak ráöntjük a feldarabolt és tálba helyezett csokira. Ezt is keverjük addig, amíg teljesen egynemű nem lesz. Ez pedig a csoki ganache.

Most jön az összeállítás. A kekszet mártsuk a tejbe, és rakjunk ki belőlük egy teljes réteget egy kisebb tepsiben vagy jénaiban. Ha ez megvan, öntsük nyakon a csoki ganache felével. Egyengessük el, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Ha kicsit megdermedt, akkor borítsuk rá a sárgakrém felét, majd ezt is fedjük be egy réteg keksszel, amire jöhet a maradék csoki.  Újabb negyedórás pihenő következik a hűtőben, majd ismét egy réteg sárgakrém. Nekem a végére maradt még egy kis csoki ganache, így pluszban a tetejére löttyintettem. Tegyük minimum 2 órára hűtőbe, de egy éjszaka nyugalom még jobbat tesz neki.

Reszelt csokoládéval díszítjük és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Csokis, kekszes, vaníliás, fotó: dho
(dho)