Narancskenyér

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_narancskenyer02_dho_20230625

Narancskenyér. fotó: dho

Most egy picit szomorkásabb az idő, de kellenek az ilyen nyári napok is. Ez pont alkalmas arra, hogy készítsünk egy kis vasárnapi finomságot. Most egy olyan sütit választottam, ami után nem nagyon kell mosogatni, mert tényleg gombnyomásra készül el a tésztája. A narancs pedig héjastól kerül bele, úgyhogy még a hámozással sem kell foglalkozni.

Hozzávalók (1 db veknihez):

a tésztához

  • 1 db bio narancs
  • 60 ml tej
  • 100 g cukor
  • 1 db tojás
  • 150 g liszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • kis ág friss rozmaring

a ganachehoz

  • 0,5 tábla tejcsoki
  • 4 ek tejszín
Narancskenyér. fotó: dho

Elkészítés

Elővesszük a konyhai kuttert, azaz aprítógépet, de egy erős turmix is megfelel. Az alaposan megmosott narancsot felvágjuk a héjával együtt beletesszük a gépbe. Mellé dobjuk a rozmaringot is, és elindítjuk a folyamatot. Amikor már jó pépes, akkor a cukrot és a tejet is beletesszük, és folytatjuk a turmixolást. Végül beleütjük a tojást, és mehet sütőporral elkevert liszt is. Hagyjuk dolgozni a gépet egy picit. Az a fontos, hogy egy homogén, folyós masszát kapjunk. Ezt aztán gyümölcskenyér formába öntjük, és légkeverés mellett, 170°-on, 50 percig sütjük. Ellenőrizzük hűstűpróbával, hogy elkészült-e. Ha megvan, hagyjuk kihűlni. A tálaláshoz bármilyen lekvárt adhatunk hozzá, én azonban a csoki ganashe mellett döntöttem. A tejszínt meg kell melegíteni, majd ráönteni a feldarabolt csokira és így csomómentesre keverni. Készen is van az öntet!

Jó étvágyat!

Narancskenyér. fotó: dho