Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje – ami cseresznyés

//Berényi Attila
Mrs. Lipton meggyes pitéje, fotó: dho

Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje – ami cseresznyés. fotó: dho

A Csengetett, Mylord? (You Rang, M'Lord?) című sorozat óriási siker még ma is hazánkban, nagyobb, mint Angliában. Ez egyébként a zseniális szinkronnak is köszönhető. Az 1920-as évek Londoni főúri házában játszódó cselekmény egyik stabil pontja a szakácsnő, Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje. Ez egyébként az eredeti szövegben cseresznyés, csak nyilván a fordításban így jobban hangzott. A sorozatban nem derül ki, hogyan készül, csak annyi, hogy a „meggy nem száll le az aljára”! Egy kis kutatómunkával próbáltam összehozni, milyen is lehet ez a bizonyos pite. Íme! Ja, az én cseresznyém leszállt az aljára, de ez van.

Hozzávalók (18 cm-es kerek formához):

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cseresznye (magozva)
  • porcukor a tálaláshoz
Mrs. Lipton kiváló meggyes pitéje – ami cseresznyés. fotó: dho

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliáscukorral. A tojásokat is hozzáadjuk, folyamatos keverés közben, egyesével. Elkeverjük a lisztben a darált diót, a sütőport és a sót, majd összedolgozzuk a tojásos-vajas keverékkel. Galuska tészta állagot kapunk. Még az elején elveszünk egy kanálnyit a lisztből, amivel meghintjük a magozott cseresznyét. Mivel a sorozatban egész évben készül ez a süti, így Mrs. Lipton valószínűleg befőttet használ. Én is ezt tettem, amit jól lecsepegtettem a lisztezés előtt.

A tésztát sütőpapírral bélelt formába öntjük, a tetejét megszórjuk cseresznyével, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. A 50 perc letelte után tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)