Piros üvegtorta

//Tóth Gábor
Piros üvegtorta, fotó: dho
A neten böngészve találtam ezt a torta ötletet, és azonnal elragadta a fantáziámat, mert annyira látványos. Úgy gondoltam, elkészítem a legegyszerűbb változatát, ami éppen ugyanannyira drámai. Csupán ahhoz kell némi ügyesség, hogy a tortaformán belül tartsuk a még folyékony zselatint, de az is menni fog!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 4 tojás
  • 60 g cukor
  • csipet só
  • 220 g liszt
  • 600 ml tej
  • 40 ml olaj
  • 1,5 dl szódavíz

a krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 180 g tejföl
  • 180 g tejszín
  • 70 g porcukor
  • vanília kivonat

a bevonathoz

  • 600 g bogyós, vegyes gyümölcs
  • 20 ml citromlé
  • 140 g cukor
  • 50 g expressz tortazselé
  • 380 ml víz
Piros üvegtorta, fotó: dho

Elkészítés:

A hozzávalóknál egy átlagos palacsintatészta receptjét írtam le. Ugyanis a tortánk tésztája ez lesz. Az igazság az, hogy én fejből készítem a palacsintát, és sohasem tudtam a tű pontos arányokat, hanem a Nagyim tanácsait követem. Nekem egyébként úgy nem ragad le a palacsinta, ha nem keverem bele a tésztába a cukrot, hanem amikor megsült, meghintem vele egyesével, és nagyszerűen beszívja azt. Olyan 20 db palacsintára lesz szükségünk. Ha készen vagyunk velük, akkor szedjük elő a tortaformánkat, amiben majd elkészítjük a sütit – legyen maximum egy centivel szélesebb a palacsintáknál. Akár egy szabályos, kör alakú papírsablon segítségével a palacsintákat vágjuk teljesen egyformára. Nyilván a leeső szélek nagyon gyorsan elfogynak.

A krémhez egyszerűen keverjük habosra az összeöntött hozzávalókat, és ha kihűltek a palacsinták, rétegenként töltsük be őket a tortaforma belsejében. Vigyázzunk arra, hogy szabályos torta alakot kapjunk a végén, és egyenlő távolság legyen mindenütt a forma falától. Pihentessük a hűtőben.

Piros üvegtorta, fotó: dho

Addig a gyümölcsöket (ez akár lehet fagyasztott mix is) tegyük egy lábosba a citromlével, cukorral és 80 ml vízzel, majd főzzük 3-4 percig. A lényeg, hogy picit puhuljanak meg a gyümölcsök. De ha a friss, nyers gyümölcshöz ragaszkodunk, akkor a főzögetést ki is hagyhatjuk. A gyors tortazselét 300 ml vízzel elkészítjük, és összekeverjük a gyűmölcsmixxel, majd hagyjuk hűlni. Még mielőtt dermedni kezdene, de már nem forró, öntsük az egészet a palacsintatortára, figyelve arra, hogy mindenhová jusson a zseléből és a gyümölcsökből is – a tetejére és az oldalára is. A formát fóliával alul körbe tekerhetjük, hogy ne szökjön el az akkor még folyékony anyag. Pihentessük hűtőben minimum 2 órát. A megdermedt tortáról úgy tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani a formát, ha egy nedves konyharuhát picit megmikrózunk, hogy meleg legyen, és körbevesszük vele pár másodpercig az egészet. Így gyorsan és szépen kiszabadul a süti.

Jó étvágyat!

(dho)