Hozzávalók:
a tésztához
- 4 tojás
- 60 g cukor
- csipet só
- 220 g liszt
- 600 ml tej
- 40 ml olaj
- 1,5 dl szódavíz
a krémhez
- 250 g mascarpone
- 180 g tejföl
- 180 g tejszín
- 70 g porcukor
- vanília kivonat
a bevonathoz
- 600 g bogyós, vegyes gyümölcs
- 20 ml citromlé
- 140 g cukor
- 50 g expressz tortazselé
- 380 ml víz
Elkészítés:
A hozzávalóknál egy átlagos palacsintatészta receptjét írtam le. Ugyanis a tortánk tésztája ez lesz. Az igazság az, hogy én fejből készítem a palacsintát, és sohasem tudtam a tű pontos arányokat, hanem a Nagyim tanácsait követem. Nekem egyébként úgy nem ragad le a palacsinta, ha nem keverem bele a tésztába a cukrot, hanem amikor megsült, meghintem vele egyesével, és nagyszerűen beszívja azt. Olyan 20 db palacsintára lesz szükségünk. Ha készen vagyunk velük, akkor szedjük elő a tortaformánkat, amiben majd elkészítjük a sütit – legyen maximum egy centivel szélesebb a palacsintáknál. Akár egy szabályos, kör alakú papírsablon segítségével a palacsintákat vágjuk teljesen egyformára. Nyilván a leeső szélek nagyon gyorsan elfogynak.
A krémhez egyszerűen keverjük habosra az összeöntött hozzávalókat, és ha kihűltek a palacsinták, rétegenként töltsük be őket a tortaforma belsejében. Vigyázzunk arra, hogy szabályos torta alakot kapjunk a végén, és egyenlő távolság legyen mindenütt a forma falától. Pihentessük a hűtőben.
Addig a gyümölcsöket (ez akár lehet fagyasztott mix is) tegyük egy lábosba a citromlével, cukorral és 80 ml vízzel, majd főzzük 3-4 percig. A lényeg, hogy picit puhuljanak meg a gyümölcsök. De ha a friss, nyers gyümölcshöz ragaszkodunk, akkor a főzögetést ki is hagyhatjuk. A gyors tortazselét 300 ml vízzel elkészítjük, és összekeverjük a gyűmölcsmixxel, majd hagyjuk hűlni. Még mielőtt dermedni kezdene, de már nem forró, öntsük az egészet a palacsintatortára, figyelve arra, hogy mindenhová jusson a zseléből és a gyümölcsökből is – a tetejére és az oldalára is. A formát fóliával alul körbe tekerhetjük, hogy ne szökjön el az akkor még folyékony anyag. Pihentessük hűtőben minimum 2 órát. A megdermedt tortáról úgy tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani a formát, ha egy nedves konyharuhát picit megmikrózunk, hogy meleg legyen, és körbevesszük vele pár másodpercig az egészet. Így gyorsan és szépen kiszabadul a süti.
Jó étvágyat!