Epres Edina-szelet

//Berényi Attila
Epres Edina szelet, fotó: dho

Epres Edina-szelet, fotó: dho

Azt ígértem, hogy a múltheti epres pohárkrém, krém alapját most felhasználjuk egy picit másként. Íme egy gyors, ízletes és nagyon látványos sütemény, ami lényegében egy epres krémes, csak bőséges tartalommal.

Hozzávalók:

a krémhez

  • 500 g eper + pár nagy szem
  • 500 g mascarpone
  • 100 g porcukor
  • pár csepp balzsamecet
  • pár csepp citromlé
  • 100 g fehércsoki
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 220 ml habtejszín

a tésztához

  • 1 cs levelestészta
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek tej
  • 2 ek cukor
Epres Edina-szelet, fotó: dho

Elkészítés:

A krémet pontosan úgy kell elkészíteni, ahogyan az epres pohárkrém esetében is csináltuk:

A fehércsokit gőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk egy picit hűlni. Addig a habtejszínből habot verünk. Az epreket pedig botmixerrel pépesítjük és belekeverünk pár csepp balzsamecetet. A mascarponet egy keverőtálban felhabosítjuk a porcukorral, majd belecsorgatjuk óvatosan az olvasztott, de már kihűlt fehércsokit, majd pedig ugyanígy belekeverjük az eperpürét és pár csepp citromlét. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot is, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjük össze. Tegyük hűtőbe pihenni, amíg a tésztát elkészítjük.

A leveles tésztát osszuk fel 8 egyenlő részre.  4 darab tetejét kenjük be a tejjel elkevert tojássárgájával, majd szórjuk meg cukorral. Ezekre aztán fektessük rá a másik 4 darab tésztát. Ezek tetejét is kenjük be a tojásos tejjel és ismét cukrozzunk. 180 C fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük az így előkészített tésztákat. Szépen megemelkednek majd. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vágjuk őket félbe, és töltsük be a hűtőből kivett krémmel. Ezt akár kanalazhatjuk is, de ha van nyomózsákunk otthon azzal nagyon szépen formázhatjuk. A krém tetejére fektessünk eper szeleteket, és takarjuk be a tészta tetejével.

Jó étvágyat!

(dho)