Epres-túrós süti

2023. május 21., 10:54
//Berényi Attila
vasarnapisuti_epres-piskotatorta02_dho_20230520

Epres-túrós süti. fotó: dho

Itt az eperszezon, talán egyre olcsóbb lesz ez a gyümölcs. Lédús, ízletes és tényleg benne van mindaz, amit a tavasz jelent. A legjobban csak úgy, magában szeretem. Ám van, amikor egy picit elfeledkezik róla az ember, és a hűtőben egy picit veszít a frissességéből. Ekkor aztán nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni belőle. Ez az egyik ilyen receptem, ami friss, egyszerű, olcsó és a végeredmény rendkívül finom.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg porcukor
  • 17,5 dkg joghurt
  • 3 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag sütőport
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 citrom héja
  • 25 dkg eper
  • pár csepp balzsamecet
Epres-túrós süti. fotó: dho

Elkészítés:

Egy tálba öntjük a túrót, a joghurtot, a tojásokat és az olajat. Egy botmixerrel elegyítsük az egészet. A lényeg, hogy a túrót teljesen törtjük össze. A keverést folytatva beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet. Ezt már egy fakanállal keverjük csomómentesre. Ha jól dolgoztunk, akkor galuska sűrűségű tésztát kapunk. Utoljára a citromhéját tesszük bele, és ezzel is elkeverjük. Az egészet egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű formába tesszük. A tetejére dobáljuk az előzőleg megmosott, majd balzsamecetben megforgatott epreket. Szépen felfekszenek majd a tészta tetejére. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük, de érdemes hústűpróbával ellenőrizni, hogy valóban átsült-e ennyi idő alatt a tészta. Ha igen, akkor hagyjuk kihűlni, és már ehetjük is.

Jó étvágyat!

Epres-túrós süti. fotó: dho