Tojáslikőrös tiramisu palacsinta

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_tiramisu-palacsinta01_gal-timea_20230416

Tojáslikőrös tiramisu palacsinta. fotó: Gál Tímea

Palacsintát mindenki tud csinálni, vagyis mindenki készíti, de nem biztos, hogy sikerül. Persze ahány ház, annyi recept, annyi trükk, fortély és hagyomány. Én most kicsit csavartam a saját receptemen, és különleges tölteléket álmodtam bele.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 120 g vaj
  • 30 g olaj
  • 150 g liszt
  • 15 g cukor
  • 50 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 500 ml tej
  • 300 ml ásványvíz

a krémhez

  • 3 db tojás
  • 120 g cukor
  • 500 g mascarpone
  • 100 ml tojáslikőr
  • 1 mokkáskanál fahéj

a töltelékhez

  • 200 ml kávé
  • 50 ml amaretto
  • 20 db babapiskóta
Tojáslikőrös tiramisu palacsinta. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A palacsinta elkészítése teljesen hagyományos. Ha megvan a saját, jól bevált recepted, használd azt, csak a liszt egy részét váltsd ki kakaóporral. A lényeg, hogy a hozzávalókat egy tálba mérjük és csomómentesre keverjük, a folyadékot több részletben adjuk hozz és ha az állaga nem tökéletes javíthatunk rajta. Enyhén olajozott palacsintasütőben kisütjük.

A krém készítésének még nekiállhatunk a palacsintasütés előtt is. Ehhez a tojásokat és a cukrot egy tálban összekeverjük, vízgőz felett felmelegítjük, hogy besűrűsödjön. Ezt aztán tegyük bele a robotgépbe, itt magas fokozaton kihűlésig habosítjuk. Ez után mehet bele a mascarpone, a fahéj és a tojáslikőr. Ezt is habosítjuk.

A kisütött palacsintákat betöltjük a krémmel úgy, hogy mindegyik közepébe teszünk egy-egy amarettós kávéba mártott babapiskótát. A feltekert palacsintákat tálalás előtt megszórjuk kakaóporral.

Jó étvágyat!

(dho)