Vaníliás óriáscsiga

//Berényi Attila
Vaníliás óriáscsiga. fotó: dho
Nálunk a családban nagy kedvenc a csiga, mármint a kakaós csiga, vaníliás csiga, mindenféle csiga. Főleg kelt tésztából. De persze mindig a közepe a lényeg – mert az tuti foszlós, puha. Íme egy nagyon látványos változat, ami egy torta, amiben jó sok puding van és még befőtt is helyet kapott benne. Garantálom, hogy nagyon finom!

Hozzávalók:

a tésztához

  • fél csomag friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 80 gramm vaj
  • 200 ml langyos tej
  • 80 g cukor
  • 500 g liszt
  • csipet só
  • 1 db reszelt citromhéja

a töltelékhez

  • 300 ml tej
  • 37 g vanília pudingpor vagy kukoricakeményítő (¼ csésze)
  • 1 vaníliarúd
  • 2 evőkanál cukor
  • cseresznye- vagy meggybefőtt
  • porcukor a tetejére
Vaníliás óriáscsiga. fotó: dho

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba öntjük a langyos tejet egy kis cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha kissé felhabosodott, akkor mehet bele a többi cukor, a tojás, csipet só és a liszt. Elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a citromhéjat is. Jól kidagasztjuk. Persze mindezt meg lehet tenni robotgép segítségével is. Egy lágy kalácstészta lesz az eredmény, amit fél órán át kelni hagyunk.

Addig is lesz időnk elkészíteni a tölteléket. Ami nem áll másból, mint a puding megfőzéséből. Ha nincs pudingporunk otthon, akkor a tejben cukorral és vaníliaaromával kifőzzük a kukoricakeményítőt. Az eredmény pont ugyanaz lesz. Hagyjuk kihűlni. Hasznos, ha egy frissentartó fóliát borítunk a felszínére, mert így nem fog bebőrösödni.

A megkelt tésztát egy picit átgyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. Próbáljunk meg belőle egy viszonylag szabályos, nagy téglalapot formálni. Ekkor a tetején egyenletesen elkenjük a pudingot. Majd egy pizzavágó segítségével 5 centis, egyenletes csíkokat vágunk belőle. Az így kapott tészta szalagok középső vonalába, nagyjából 10 centiméterenként egy-egy szem, lecsepegtetett befőttet teszünk.  Elkezdjük feltekerni az első szalagot, hogy megkapjuk a csiga belsejét. Pont úgy, mintha egy szőnyegcsíkot tekernénk fel. Majd hozzátapasztva folytatjuk a következő szalaggal, és így tovább, amíg el nem fogy. Egy idő után túl széles lehet a csiga a tekeréshez, úgyhogy csalhatunk egy picit. Egy sütőpapírral bélelt tortaforma (én 25 cm átmérőjűt használtam) közepébe tesszük azt, amit sikerült feltekerni, majd a még megmaradt tésztacsíkokat a fekvő tésztához tapasztjuk hozzá. Ha sikeresen megformáltuk az óriáscsigát, hagyjuk ismét kelni 10 percet, majd kenjük be a tetejét egy felvert tojással. Az utolsó pillanatban még belenyomkodhatunk pár szem befőttet a rétegek közé. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés mellett, 35 perc alatt lesz készen.

Ha langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Vaníliás óriáscsiga. fotó: dho
(dho)