Rákóczi túrós pite

//Gál Tímea
vasarnapi-suti-rakoczituros01_gal-timea_20230226

Rákóczi túrós pite. fotó: Gál Tímea

Vegyünk ma elő egy nagyon magyaros süteményt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a Rákóczi túrós elnevezése a fejedelmi családhoz kötődik, pedig ahhoz semmi köze. Nevét a recept megalkotójáról Rákóczi János cukrászról és mesterszakácsról kapta. Ez a süteménye az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon vált nemzetközileg ismertté. Megmutatom, hogy én hogyan készítem – mert bizony nagyon gyakran készítem!

Hozzávalók (20×30-as tepsihez):

a tésztához

  • 1 tk sütőpor
  • 80 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • 160 g vaj
  • 1 db tojássárgája

a töltelékhez

  • 750 g túró
  • 1 ek tejföl
  • 200 g kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • 35g búzadara

a habhoz

  • 3 db tojásfehérje
  • 150 g kristálycukor

a tetejére

  • 300 g baracklekvár
Rákóczi túrós pite. fotó: Gál Tímea

Elkészítés

A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. 1 órán át hűtőben pihentetjük. Ha ez az idő letelt, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 180 fokos, előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Nem árt, ha ez után hagyjuk picit hűlni.

Így lesz idő elkészíteni a tölteléket. Ez nem nagy kaland. A lényeg az, hogy az összes hozzávalót egy tálban ki kell keverni. Érdemes a túrót előtte áttörni, ugyanis minél finomabb szerkezetű lesz, annál krémesebbé válik a töltelék. Rákenjük a tésztára és 170 fokos sütőben, 25 percig sütjük. Éppen elég idő ez ahhoz, hogy addig a habhoz a tojásfehérjét a cukorral keménnyé verjük. Ha van habzsákunk, akkor azzal (ha nincs, akkor pont jó egy műanyag zacskó is, aminek levágjuk a sarkát) a sütőből kivett süti tetejét berácsozzuk a habbal. A lukakat pedig töltsük fel lekvárral. Ez utóbbit érdemes egy picit megmelegíteni mikróban, mert könnyebb lesz adagolni. Az így összeállított sütit még toljuk vissza a sütőbe 25 percre, ahol 140 fokon fog elidőzni.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és aztán indulhat a szeletelés és az evés!

Jó étvágyat!

(dho)