Hozzávalók (20×30-as tepsihez):
a tésztához
- 1 tk sütőpor
- 80 g porcukor
- 250 g liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 160 g vaj
- 1 db tojássárgája
a töltelékhez
- 750 g túró
- 1 ek tejföl
- 200 g kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db tojássárgája
- 35g búzadara
a habhoz
- 3 db tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
a tetejére
- 300 g baracklekvár
Elkészítés
A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat és gyors mozdulatokkal meggyúrjuk a tésztát. 1 órán át hűtőben pihentetjük. Ha ez az idő letelt, a tésztát tepsi méretűre nyújtjuk és 180 fokos, előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Nem árt, ha ez után hagyjuk picit hűlni.
Így lesz idő elkészíteni a tölteléket. Ez nem nagy kaland. A lényeg az, hogy az összes hozzávalót egy tálban ki kell keverni. Érdemes a túrót előtte áttörni, ugyanis minél finomabb szerkezetű lesz, annál krémesebbé válik a töltelék. Rákenjük a tésztára és 170 fokos sütőben, 25 percig sütjük. Éppen elég idő ez ahhoz, hogy addig a habhoz a tojásfehérjét a cukorral keménnyé verjük. Ha van habzsákunk, akkor azzal (ha nincs, akkor pont jó egy műanyag zacskó is, aminek levágjuk a sarkát) a sütőből kivett süti tetejét berácsozzuk a habbal. A lukakat pedig töltsük fel lekvárral. Ez utóbbit érdemes egy picit megmelegíteni mikróban, mert könnyebb lesz adagolni. Az így összeállított sütit még toljuk vissza a sütőbe 25 percre, ahol 140 fokon fog elidőzni.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és aztán indulhat a szeletelés és az evés!
Jó étvágyat!