Hozzávalók:
a tésztához
- 130 ml tej
- 20 g élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 100 g olvasztott vaj
a töltelékhez
- mogyorókrém
- lekvár
- puding
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk. Közben egy dagasztótálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, mehet a citromhéj és a tojás, végül beleöntjük az élesztős tejet is. Indulhat a dagasztás. Amikor összeállni látszik a tészta, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig kell dagasztani, amíg sima felületű tészta kerekedik belőle. Ekkor letakarjuk, és hagyjuk másfél órát kelni.
Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. Letakarjuk és ismét 1 órát kelesztjük. 170° C-os olajban kisütjük és papírtörlőre kiszedjük a fánkokat.
Még melegen cukorba forgatjuk és megtöltjük Nutellával vagy lekvárral, vagy pudinggal. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha egy műanyag zacskóba tesszük a tölteléknek szánt finomságot, levágjuk a sarkát, és a fánkocskákon előre készített kis lukon keresztül belenyomjuk.
Tipp: a tölteléknek valót érdemes egy picit megmelegíteni, hogy folyékonyabb legyen. Pár fordulat elegendő a mikróban.
Jó étvágyat.