Bombolini

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_bombolini1_gal-timea_20230219
Ahol farsang, vagy karnevál van, ott fánk is létezik. Minden nemzetnek van sajátja. Az olaszoké pont olyan, mint a neve, gömbölyű. Régiónként változik, hogy ezeket a fánk-labdákat mekkorára készítik el. Sőt ennek a tésztájába kerül citrom vagy narancshéj. És a legfontosabb: náluk a fánkon belül van a krém, azaz sütés után megtöltik valami finomsággal. Most megmutatom, én hogyan csinálom.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 130 ml tej
  • 20 g élesztő
  • 500 g liszt
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g olvasztott vaj

a töltelékhez

  • mogyorókrém
  • lekvár
  • puding
  • olaj a sütéshez
Bombolini. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk. Közben egy dagasztótálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, mehet a citromhéj és a tojás, végül beleöntjük az élesztős tejet is. Indulhat a dagasztás. Amikor összeállni látszik a tészta, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig kell dagasztani, amíg sima felületű tészta kerekedik belőle. Ekkor letakarjuk, és hagyjuk másfél órát kelni.

Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kb. 5 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. Letakarjuk és ismét 1 órát kelesztjük. 170° C-os olajban kisütjük és papírtörlőre kiszedjük a fánkokat.

Még melegen cukorba forgatjuk és megtöltjük Nutellával vagy lekvárral, vagy pudinggal. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha egy műanyag zacskóba tesszük a tölteléknek szánt finomságot, levágjuk a sarkát, és a fánkocskákon előre készített kis lukon keresztül belenyomjuk.

Tipp: a tölteléknek valót érdemes egy picit megmelegíteni, hogy folyékonyabb legyen. Pár fordulat elegendő a mikróban.

Jó étvágyat.

(dho)