Bálint napi csavart

//Gál Tímea
Bálint napi csavart. fotó: Gál Tímea
Itt van a szerelmesek ünnepe, a Bálint vagy ha úgy jobb, a Valentin nap. Ilyenkor a konyhában is jól esik meglepetéssel készülni. Ezt a sütit sokféle néven emlegetik, de nálam a Bálint napi csavart nevet kapta. Ezzel leptem meg ugyanis egy régi február 14.-én a későbbi férjemet, és láthatóan sikerült elcsavarnom a fejét! Vagy ő csavarta el az enyémet? Mindegy is, a lényeg, hogy ez a süti is sokáig eláll, pont úgy, mint egy jó házasság, ráadásul finom is. Igen, mindkettő!

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1 cs élesztő
  • sütésálló lekvár
  • vaníliás porcukor
Bálint napi csavart. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd a margarinnal és a zsírral is összemorzsoljuk. A tojássárgájában elkeverjük az élesztőt, majd a tejföllel, valamint a porcukorral is kikeverjük. Majd ezt a lisztes keverékhez adjuk és könnyen formálható tésztává gyúrjuk. Ezt aztán 16 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk belőlük, amelyeket aztán kerekre nyújtunk. Ezeket a lepényeket 12 részre (háromszögre) vágjuk. Ehhez egyébként a legjobb egy pizza szeletelő. Minden tésztadarabkába kerül egy kis lekvár, majd felcsavarjuk őket. Kis kifliket kapunk, amelyeket 176 C fokos sütőben 15 percig sütünk. Egy picit hűlni hagyjuk őket, majd megforgatjuk mindegyiket a vaníliás porcukorban. Egy jól zárható sütis dobozban nagyon sokáig elállnak.

Jó étvágyat!

(dho)