Kókusztekercs

//Gál Tímea
Kókusztekercs. fotó: Gál Tímea
A rengeteg karácsonyi süti után kifejezetten jól esik valami könnyen elkészíthető, tartós és egyszerű finomság. Ebben a tekercsben olyan hozzávalók vannak, amelyek egy átlagos háztartásban megtalálhatóak és tényleg nem kell nagy tudás az elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • 250 g rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 400 g cukor
  • 20 g kakaópor
  • 300 g kókuszreszelék
  • 10 g vaj
  • 50 g rum
  • 100 g kókuszreszelék a tetejére
Kókusztekercs. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban 1 dl tejet és az összes cukrot melegíteni kezdjük – nem szabad forralni! A maradék tejjel közben csomómentesre keverjük a lisztet és ezt is beleöntjük a már langyos tejbe. Állandó keverés mellett, lassú tűzön sűrűre, pudingszerűre főzzük. Ha picit csomós lenne, segít a botmixer. Ha készen van, még forrón mehet bele a vaj és a kókuszreszelék. Ezekkel is simára keverjük. A tésztát megfelezzük és az egyik adagba mehet a kakaópor nomeg a rum. Hagyjuk kihűlni, majd a két fél tésztát ismét megfelezzük, tehát így lesz 2 világos és két kakaós golyónk.

Egyenként kinyújtjuk a gombócokat. Ehhez jó szolgálatot tesz, ha két sütőpapír közé tesszük a tésztákat. Egyrészt így nem ragadnak le, másrészt a papírok méretéhez igazíthatjuk a tésztákat. Ha ez megvan, akkor a sütőpapírok segítségével borítsunk össze egy világos és egy barna lapot, és óvatosan még egyszer nyújtsunk rajtuk, majd szorosan tekerjük fel az egészet. A másik tésztapárral is ismételjük meg a műveletet. Ez után forgassuk meg őket kókuszreszelékben és pár órára adjunk nekik helyet a hűtőszekrényben. Ez után már szeletelhetőek is.

Jó étvágyat!

(dho)