Hozzávalók:
a tésztához
- 530 g liszt
- 150 g vaj
- 100 g cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 3 db tojás
- 20 g élesztő
- 120 ml víz
a töltelékhez
- 300 g cukrozott gesztenyemassza
- 5 ek tejszín
- 1 ek rum
a tetejére
- szeletelt mandula
- narancs lekvár vagy méz
Elkészítés:
A tésztához a langyos vízbe egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót (a vaj kivételével), összemérjük egy tálba. A felfuttatott élesztővel elkezdjük kidagasztani. Amikor már összeállt a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű tésztát nem kapunk. Duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelék hozzávalóit egy botmixerrel krémmé pépesítjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a tölteléket és a hosszabbik oldala felől, szorosan feltekerjük. Ez után jön a trükk. Egy éles késsel ezt a tészta hengert egyszerűen hosszában ketté vágjuk, majd kettes fonással összefonjuk – úgy, hogy a vágási felület mindig felül maradjon. Egy tortaformába tesszük kör alakban.
Tipp: akár püspökkenyér formában is kisüthető, persze ekkor el kell felezni.
190° C-os sütőben 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve, még forrón megkenjük a lekvárral vagy a mézzel. Kihűlés után szeletelhető.
Tipp: ha egy kis mézbe narancshéjat reszelünk és hagyjuk állni pár órát, azzal még finomabb mázat képezhetünk a sütinken. Persze létezik narancsméz is.
Jó étvágyat!