Gesztenyés babka

//Gál Tímea
Gesztenyés babka. fotó: Gál Tímea
A gesztenye szinte elválaszthatatlanul hozzátartozik a karácsonyhoz. Persze ne hagyjuk, hogy ez kimerüljön az agyoncukrozott gesztenyepürében. Egy kis fantáziával elképesztő finomságokat lehet varázsolni a segítségével. Ez a mostani süti éppen ilyen. Lágy, kalácstésztába burkolt gesztenyemámor!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 530 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 20 g élesztő
  • 120 ml víz

a töltelékhez

  • 300 g cukrozott gesztenyemassza
  • 5 ek tejszín
  • 1 ek rum

a tetejére

  • szeletelt mandula
  • narancs lekvár vagy méz
Gesztenyés babka. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a langyos vízbe egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót (a vaj kivételével), összemérjük egy tálba. A felfuttatott élesztővel elkezdjük kidagasztani. Amikor már összeállt a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű tésztát nem kapunk. Duplájára kelesztjük.

Ezalatt a töltelék hozzávalóit egy botmixerrel krémmé pépesítjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Elkenjük rajta a tölteléket és a hosszabbik oldala felől, szorosan feltekerjük. Ez után jön a trükk. Egy éles késsel ezt a tészta hengert egyszerűen hosszában ketté vágjuk, majd kettes fonással összefonjuk – úgy, hogy a vágási felület mindig felül maradjon. Egy tortaformába tesszük kör alakban.

Tipp: akár püspökkenyér formában is kisüthető, persze ekkor el kell felezni.
190° C-os sütőben 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve, még forrón megkenjük a lekvárral vagy a mézzel. Kihűlés után szeletelhető.

Tipp: ha egy kis mézbe narancshéjat reszelünk és hagyjuk állni pár órát, azzal még finomabb mázat képezhetünk a sütinken. Persze létezik narancsméz is.

Jó étvágyat!

(dho)