Hozzávalók (20 cm-es tortához):
a tésztához
- 100 g cukor
- 250 darált mandula
- 5 db tojásfehérje
- 60 g durvára tört egész mandula
a krémhez
- 5 db tojássárgája
- 80 g cukor
- 30 g étkezési keményitő
- 200 ml tej
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
a tetejére
- szeletelt mandula
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az őrölt majd a durvára tört mandulát. Az így kapott tésztát elfelezzük és két darab, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük és előmelegített 180° C-os sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp: Ha nincs két db tortakarikánk akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe kikenjük a tésztát és ha megsült kiszúrjuk.
A krémhez a vaj kivételével a hozzávalókat egy edénybe mérjük, csomómentesre keverjük és lassú tűzön folyamatosan keverve puding állagúvá főzzük. Frissen tartó fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön be és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha kihűlt belerakjuk a vajat és kihabosítjuk.
Nincs más hátra, mint az összeállítás. Az egyik tésztára rákenjük a krém felét és mehet rá a másik tészta lap, arra pedig a krém másik fele, szépen elkenjük és ízlés szerint díszíthetjük a tetejét szeletelt mandulával, durvára tört mandulával vagy akár friss gyümölccsel is.
Jó étvágyat!