Mandula torta

//Gál Tímea
fotó: Gál Tímea
A mandula az egyik legnemesebb csonthéjas termés. Már ősidők óta használja az emberiség. A cukrászat meghatározó alapanyaga, hiszen nélküle nincs marcipán sem. Ráadásul E vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre. Készítsünk belőle ma egy nagyon finom tortát. Mivel ezzel váltjuk ki a lisztet, így a gluténérzékenyeknek is nagyszerű csemege ez.

Hozzávalók (20 cm-es tortához):

a tésztához

  • 100 g cukor
  • 250 darált mandula
  • 5 db tojásfehérje
  • 60 g durvára tört egész mandula

a krémhez

  • 5 db tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 30 g étkezési keményitő
  • 200 ml tej
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj

a tetejére

  • szeletelt mandula
fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az őrölt majd a durvára tört mandulát. Az így kapott tésztát elfelezzük és két darab, sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük és előmelegített 180° C-os sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!  Hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp: Ha nincs két db tortakarikánk akkor egy sütőpapírral bélelt tepsibe kikenjük a tésztát és ha megsült kiszúrjuk.

A krémhez a vaj kivételével a hozzávalókat egy edénybe mérjük, csomómentesre keverjük és lassú tűzön folyamatosan keverve puding állagúvá főzzük. Frissen tartó fóliával lefedjük, hogy ne bőrösödjön be és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ha kihűlt belerakjuk a vajat és kihabosítjuk.

Nincs más hátra, mint az összeállítás. Az egyik tésztára rákenjük a krém felét és mehet rá a másik tészta lap, arra pedig a krém másik fele, szépen elkenjük és ízlés szerint díszíthetjük a tetejét szeletelt mandulával, durvára tört mandulával vagy akár friss gyümölccsel is.

Jó étvágyat!

(dho)