Sütőtökös-csokis brownie

//Tóth Gábor
Sütőtökös-csokis brownie. fotó: dho
Nem is gondolnánk, hogy a csoki és a sütőtök mennyire jól passzolnak egymáshoz. Pedig így van. Most egy olyan receptet hoztam, ami alapvetően klasszikus, de egy csavarral igazi különlegesség lesz belőle. Kis tepsiben kell készíteni, mert nem lesz nagy adag, de nem is kell, mert elég intenzív az íze. Az én receptem lisztmentes, de akinek nincs otthon diója, az kiválthatja ezzel. Vagy akár fele-fele arányban is szerepelhet a dió és a liszt.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 8,5 dkg vaj
  • 11,5 dkg étcsokoládé
  • 13 dkg barnacukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 7 dkg darált dió
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg étcsokoládé

A sütőtök krémhez

  • 20 dkg tisztított sütőtök
  • egy kanálnyi vaj
  • 2 ek barna cukor
  • 25 dkg Mascarpone
Sütőtökös-csokis brownie. fotó: dho

Elkészítés:

Első lépésként a sütőtököt megtisztítjuk és kockára vágjuk. Egy kevés vajon, 1 púpozott evőkanál barna cukorral puhára pároljuk. Hagyjuk egy picit hűlni. Ha ez megvan, akkor a mascarponeval együtt, botmixerrel krémet készítünk belőle.

A browniehoz vízgőz fölött a vajat a nagyobb adag étcsokival összeolvasztjuk. A cukrot és tojást, valamint a vaníliáscukrot kikeverjük egy csipet sóval. A lényeg, hogy a cukor oldódjon fel. Én ezt robotgépben teszem, és ez akkor is be van kapcsolva, amikor kis adagonként az olvasztott, vajas csokit belecsorgatom. A lényeg, hogy a csoki hője ne csináljon a tojásból édes rántottát. A darált diót és a kakaóport összekeverem, majd kis adagokban a masszához adom, természetesen folyamatos keverés mellett. Sütőpapírral bélelt formába tesszük a brownie masszát. Majd a kis adag, apróra vágott csokival megszórjuk a tetejét. Ez után a sütőtökös krémet is rákanalazzuk. Picit megkeverjük a felszínét, hogy márványos legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk 15 percet hűlni, majd szeleteljük.

Jó étvágyat!

(dho)