Hozzávalók:
a tésztához
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 17 g élesztő
- 150 ml tej
- 1 ek cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 25 g vaj
- 700 ml olaj a sütéshez
a töltelékhez
- 2 ek durvára tört kávé
- 25 g keményítő
- 50 g cukor
- 2 db tojássárgája
- 500 ml tej
a mázhoz
- 200 g cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a felfutott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragadna, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy lisztbe mártott kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Amíg a fánkok egy picit újra megkelnek, addig egy fedeles serpenyőben olajat forrósítunk. A fánkokat felfordítva rakjuk az olajba, azaz először a lisztes felülettel érintkező rész lesz felül sütés közben. Lefedve 1 perc alatt megsütjük, majd megfordítjuk és újabb egy percig, de már fedő nélkül sütjük meg a másik felét. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Ha a fánkok egy picit hűltek, akkor egy saslik (vagy hurka) pálcikával egy kis lyukat készítünk az aljára, majd egy tortadíszítő fecskendő segítségével megtöltjük a kávés krémmel, amit előzőleg elkészítünk az alábbiak szerint.
A kávét és a tej felét keverjük összeöntjük egy lábasban. Lassan forraljuk fel, vigyázva, hogy le ne égjen. Vegyük le a főzőlapról, hagyjuk fél órát hűlni. Ez után szűrjük le.
A tojássárgáját, a keményítőt és a maradék tejet keverjük simára.
A leszűrt tejeskávét öntsük egy edénybe, keverjük hozzá a cukrot, majd alacsony lángon kezdjük melegíteni. Amikor már meleg, szép lassan öntsük hozzá a keményítős keveréket, majd addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Na, ezzel a krémmel kell megtölteni a fánkokat!
Ha már mindezzel készen vagyunk, és a tele pocakú fánkok ott pihennek a tálban, akkor jöhet a máz készítés. Persze ez akár el is hagyható.
Egy edénybe mérjük a cukrot és alacsony fokozaton felolvasztjuk, majd egy villa segítségével megmártjuk a fánkok tetejét, vigyázzunk nagyon forró a cukor! Kihűlés után fogyasztható!
Jó étvágyat!