Kávés fánk

//Gál Tímea
Kávés fánk. fotó: Gál Tímea
Ahogy hűl a levegő, ahogy közeledik az ősz, úgy nyúlunk egyre többször az élesztő felé. Ugyanis az így készült sütemények valahogy átmelegítenek. Én különösen szeretem az élesztős tészta illatát, a látványt, ahogyan kel. Most egy fánkreceptet hoztam.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 250 g liszt
  • 1 csipet só
  • 17 g élesztő
  • 150 ml tej
  • 1 ek cukor
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 25 g vaj
  • 700 ml olaj a sütéshez

a töltelékhez

  • 2 ek durvára tört kávé
  • 25 g keményítő
  • 50 g cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 500 ml tej

a mázhoz

  • 200 g cukor
Kávés fánk. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a felfutott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragadna, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy lisztbe mártott kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Amíg a fánkok egy picit újra megkelnek, addig egy fedeles serpenyőben olajat forrósítunk. A fánkokat felfordítva rakjuk az olajba, azaz először a lisztes felülettel érintkező rész lesz felül sütés közben. Lefedve 1 perc alatt megsütjük, majd megfordítjuk és újabb egy percig, de már fedő nélkül sütjük meg a másik felét. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Ha a fánkok egy picit hűltek, akkor egy saslik (vagy hurka) pálcikával egy kis lyukat készítünk az aljára, majd egy tortadíszítő fecskendő segítségével megtöltjük a kávés krémmel, amit előzőleg elkészítünk az alábbiak szerint.

A kávét és a tej felét keverjük összeöntjük egy lábasban. Lassan forraljuk fel, vigyázva, hogy le ne égjen. Vegyük le a főzőlapról, hagyjuk fél órát hűlni. Ez után szűrjük le.

A tojássárgáját, a keményítőt és a maradék tejet keverjük simára.

A leszűrt tejeskávét öntsük egy edénybe, keverjük hozzá a cukrot, majd alacsony lángon kezdjük melegíteni. Amikor már meleg, szép lassan öntsük hozzá a keményítős keveréket, majd addig főzzük kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Na, ezzel a krémmel kell megtölteni a fánkokat!

Ha már mindezzel készen vagyunk, és a tele pocakú fánkok ott pihennek a tálban, akkor jöhet a máz készítés. Persze ez akár el is hagyható.

Egy edénybe mérjük a cukrot és alacsony fokozaton felolvasztjuk, majd egy villa segítségével megmártjuk a fánkok tetejét, vigyázzunk nagyon forró a cukor! Kihűlés után fogyasztható!

Jó étvágyat!

(dho)