Sárgaszelet

//Gál Tímea
Sárgaszelet. fotó: Gál Tímea
Rengeteg receptem van, de azért engem is érnek meglepetések. Évek óta dicsérem sógornőm egyik sütiét, a Sárgaszeletet. Egyrészt imádom a minimalizmusát, másrészt az íze egyszerűen csodás. Elegáns, de egyszerű finomság. Kicsikartam belőle a kedvetekért, hogy miként készíti. Íme!

Hozzávalók:

a tésztához

  • 150 g liszt
  • 300 g kristálycukor
  • 300 g darált dió
  • 12 g sütőpor
  • 300 g vaj
  • 6 db tojásfehérje
  • 1 csipet só

a mázhoz

  • 6 db tojássárgája
  • 12 g vaníliás cukor
  • 300 g porcukor
Sárgaszelet. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a szintén felvert tojásfehérjét. Beleforgatjuk a lisztet, amit előtte összekevertünk a dióval, a sütőporral és a sóval. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk és lisztezünk, vagy sütőpapírral bélelt sütőkeretet is használhatunk. Beleöntjük a tésztánkat és 200° C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg a sütő dolgozik, kihasználjuk az időt és a mázhoz az összes hozzávalót egy edényben öntjük és alaposan kikeverjük. A sütőből kivett forró tésztára egyből rá is öntjük, így annak a hője fogja a krémet, mázat elkészíteni. Rásimítjuk és ha meghűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap szeleteljük!

Jó étvágyat!

(dho)