Hozzávalók (26 cm-es tortakarikához):
a tésztához
- 1 tojás
- 60 g cukor
- 185 g liszt
- 125g puha vaj
- 1 db vanília kikapart belseje
- 60 g tej
- 1 tk sütőpor
a töltelékkel
- 180 g eperlekvár vagy szilvalekvár
- 250 g friss eper vagy szilva
a morzsához
- 100 g vaj
- 5 ek porcukor
- 2 db tojás
- 225 g kókusz reszelék
- 60 g liszt
Elkészítés:
A tésztához a puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot. Keverjük tovább, egészen addig amíg könnyű lágy krémet kapunk. Ha ez megvan beleszitáljuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport, majd összeforgatjuk és a tejjel simára keverjük. Az egészet a sütőtapírral kibélelt tortaforma aljába simítjuk, jusson az oldalára is!
A morzsához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és tovább verjük. Ehhez adjuk a kókuszreszeléket és 1 evőkanál lisztet, ha elelegyítettük, akkor a maradék liszttel morzsa állagúra keverjük.
Most jön az összeállítás. A tortakarikában már ott pihenő tésztát megkenjük lekvárral, majd rászórjuk egyenletesen a gyümölcsöt (ha túl nagyok lennének az eperszemek, akkor nem árt őket darabolni) a morzsát rászórjuk a tetejére és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A végén letakarjuk fóliával és hagyjuk a formában kihűlni.
TIP: akár vegyes, maradék gyümölccsel is működik a süt, és bármilyen lekvárt kenhetünk bele.
Jó étvágyat!