Gyümölcsös morzsasüti

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gyumolcsos-morzsasuti01_gal-timea_20220529

Gyümölcsös morzsasüti, fotó: Gál Tímea

Gyümölcsszezon van. Ezt pedig ki kell használni! Előfordul, hogy picit többet vásárol az ember a kelleténél, de egy jó sütiben bármikor lehet helye a gyümölcsöknek, még a maradéknak is!

Hozzávalók (26 cm-es tortakarikához):

a tésztához

  • 1 tojás
  • 60 g cukor
  • 185 g liszt
  • 125g puha vaj
  • 1 db vanília kikapart belseje
  • 60 g tej
  • 1 tk sütőpor

a töltelékkel

  • 180 g eperlekvár vagy szilvalekvár
  • 250 g friss eper vagy szilva

a morzsához

  • 100 g vaj
  • 5 ek porcukor
  • 2 db tojás
  • 225 g kókusz reszelék
  • 60 g liszt
Gyümölcsös morzsasüti, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília kivonatot. Keverjük tovább, egészen addig amíg könnyű lágy krémet kapunk. Ha ez megvan beleszitáljuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a sütőport, majd összeforgatjuk és a tejjel simára keverjük. Az egészet a sütőtapírral kibélelt tortaforma aljába simítjuk, jusson az oldalára is!

A morzsához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és tovább verjük. Ehhez adjuk a kókuszreszeléket és 1 evőkanál lisztet, ha elelegyítettük, akkor a maradék liszttel morzsa állagúra keverjük.

Most jön az összeállítás. A tortakarikában már ott pihenő tésztát megkenjük lekvárral, majd rászórjuk egyenletesen a gyümölcsöt (ha túl nagyok lennének az eperszemek, akkor nem árt őket darabolni) a morzsát rászórjuk a tetejére és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A végén letakarjuk fóliával és hagyjuk a formában kihűlni.

TIP: akár vegyes, maradék gyümölccsel is működik a süt, és bármilyen lekvárt kenhetünk bele.

Jó étvágyat!

(dho)