Almás pite

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_zoldalmas-pite_gal-timea_20220515

Almáspite. fotó: Gál Tímea

Az almás pite is klasszikus süti, de a múltja olyan, mint egy titkosügynöké. Ugyanis szinte minden nemzet konyhájába képes volt beépülni, bár különböző változatok ismertek. Az eredete pedig még meglepőbb. Ugyanis már a XIV. században feljegyezték a receptjét, csakhogy akkor még nem tettek bele cukrot, fűszereket és a tésztáját sem ették meg, hanem csak arra volt jó, hogy az alma elkészüljön benne. Aztán a maihoz hasonló receptet már az angolok magukkal cipelték az új világba, és megalkották az amerikai változatot. Az biztos, hogy ilyen melegben nagyon jól esik a pite, főleg egy gömb vanília fagylattal! Íme az én változatom.

Hozzávalók (28 cm-es piteformához):

a tésztához

  • 80 g finomliszt
  • 120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g hideg vaj
  • 25 g zsír
  • 80 g cukor
  • 1 csipet só
  • 6 g sütőpor
  • 25 g tejföl
  • 1 db tojás

a töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 100 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • fél citrom leve
  • 2 ek. zsemlemorzsa
Almáspite. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához a két lisztet a sóval, a cukorral és a sütőporral elkeverjük egy tálban majd apró kockára vágjuk a hideg vajat és a zsírral együtt hozzáadjuk a liszthez és elmorzsoljuk. A tojást a tejföllel együtt hozzáadjuk a liszthez és gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk a tésztát. Ha nagyon lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Befóliázzuk és 30 percre berakjuk a hűtőbe.

A töltelékhez az almákat megmossuk, megpucoljuk és eltávolítjuk a magházat. Durvára reszeljük és rácsurgatjuk a citromlevét, pár perc várakozás után kinyomkodjuk és rászórjuk a cukrot és a fahéjat, majd jól elkeverjük.

A tésztát két, egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk akkorára őket, hogy pont beleférjenek a piteformánkba. Ezt nem árt egyébként vajjal kikenni és egy kis liszttel megszórni. Az egyik tésztát belerakjuk a formába, rányomkodjuk a szélére, rászórjuk a zsemlemorzsát, mehet rá a töltelék, szép egyenletesen elterítjük és betakarjuk a tészta másik felével. Megkenjünk a tetejét tojással, villával megszurkáljuk és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

(dho)