Hozzávalók (28 cm-es piteformához):
a tésztához
- 80 g finomliszt
- 120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g hideg vaj
- 25 g zsír
- 80 g cukor
- 1 csipet só
- 6 g sütőpor
- 25 g tejföl
- 1 db tojás
a töltelékhez
- 1 kg alma
- 100 g cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztához a két lisztet a sóval, a cukorral és a sütőporral elkeverjük egy tálban majd apró kockára vágjuk a hideg vajat és a zsírral együtt hozzáadjuk a liszthez és elmorzsoljuk. A tojást a tejföllel együtt hozzáadjuk a liszthez és gyors mozdulatokkal simára gyúrjuk a tésztát. Ha nagyon lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Befóliázzuk és 30 percre berakjuk a hűtőbe.
A töltelékhez az almákat megmossuk, megpucoljuk és eltávolítjuk a magházat. Durvára reszeljük és rácsurgatjuk a citromlevét, pár perc várakozás után kinyomkodjuk és rászórjuk a cukrot és a fahéjat, majd jól elkeverjük.
A tésztát két, egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk akkorára őket, hogy pont beleférjenek a piteformánkba. Ezt nem árt egyébként vajjal kikenni és egy kis liszttel megszórni. Az egyik tésztát belerakjuk a formába, rányomkodjuk a szélére, rászórjuk a zsemlemorzsát, mehet rá a töltelék, szép egyenletesen elterítjük és betakarjuk a tészta másik felével. Megkenjünk a tetejét tojással, villával megszurkáljuk és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!