Tarkedli

2022. május 8., 13:03
//Berényi Attila
_THG9808

Tarkedli. fotó: dho

A palacsintát mindenki szereti, ráadásul egy rakás fajtája létezik. Íme az amerikai változat, ami nem is amerikai, hanem cseh származású, és arrafelé fánknak hívják. A lényeg az, hogy rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 10 dkg sütőporos liszt
  • 1 csipet só
  • 1 ek porcukor
  • 1 db nagy tojás
  • 1,5 dl tej
  • vaj

tálaláshoz:

  • porcukor
  • lekvár
Tarkedli. fotó: dho

Elkészítés:

A sütőporos lisztet a sóval egy tálba szitájuk, keverjük hozzá a porcukrot. Üssük bele a tojást és öntsük rá a tejet, majd az egészet keverjük csomómentesre. Sűrű palacsintatésztát kapunk. Megízesíthetjük egy kis vaníliás cukorral vagy citrom reszelt héjával is.

Egy serpenyőben olvasszunk meg egy darabka vajat, míg enyhén füstölni nem kezd. (Ne legyen nagyon meleg, mert a vaj megég.) Egy evőkanállal adagolva süssük meg a tésztát. Akkor lesz jó az első oldala, amikor a tészta megemelkedik és hólyagosodni kezd. Ekkor fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Egy tálra halmozzuk a kész tarkedliket, és szórjuk meg őket porcukorral. Lekvárral tálaljuk.

Tipp: reszelt almát is keverhetünk a tésztába, és akkor egy még finomabb csemegét kapunk!

Jó étvágyat!

(dho)