Anyák napi zsúrtorta

//Gál Tímea
Anyák napi zsúrtorta. fotó: Gál Tímea
Anyut sokféleképpen meg lehet lepni, nem csak virággal. Ha összefogsz apuval, együtt összehozhatjátok ezt az egyszerű, látványos és nagyon finom tortát! A hatás garantált lesz!

Hozzávalók:

  • a piskótához
  • 1 tojás
  • 70 g cukor
  • 75 g liszt
  • 13 g tökmagliszt
  • 38 g tökmagolaj
  • 38 g tej
  • 3 g sütőpor

a fehércsoki krémhez

  • 210 g fehércsoki aprítva
  • 100 g tej
  • 2 db lapzselatin
  • 200 g habtejszín

a díszítéshez

  • 100 g eper
  • babapiskóta
Anyák napi zsúrtorta. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tojásfehérjét a cukor felével habbá verjük. A tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig keverjük. Utóbbihoz hozzáadjuk a tökmagolajat és a tejet. Elkeverjük, majd apránként hozzá adagoljuk az előzőleg összevert lisztet, sütőport és tökmaglisztet, végül óvatosan több részletben hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt 18cm-es tortakarikába öntjük és 175° C-os előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, addig a krémhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, a fehér csokit apróra vágjuk és egy edénybe tesszük. Felforraljuk a tejet, majd a tűzről levéve belekeverjük a lapzselatint és ráöntjük a fehér csokira. Egyneművé keverjük. Ezt követően beleöntjük a hideg tejszínt és időnként megkeverve megvárjuk, hogy kissé besűrűsödjön.

A kihűlt piskótát egy 16 cm-es tortakarikával kiszúrjuk, a maradékot összemorzsoljuk. A 16 cm-es tortakarika aljába rakjuk a piskótát ráöntjük a krémet és fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően rámorzsoljuk a maradék piskótát, majd ismét egy órára mehet pihenni a torta a hűtőbe. Ez után óvatosan kivágjuk a tortakarikából, körbe öleljük babapiskótával, majd egy szép szalaggal megkötjük. A tetejét friss eperrel díszítjük.

Jó étvágyat!