Képviselőfánk

//Gál Tímea
Képviselőfánk. fotó: Gál Tímea
Mi más süthetnénk ma, mint képviselőfánkot. Egyébként is gyakran kampányol a család azért, hogy ez legyen a hétvégén. Állítólag a neve onnan származik, hogy egykoron a Parlament büféjében lehetett kapni, mivel az ülések szünetében gyorsan el lehetett fogyasztani ezt a finomságot. Egyébként francia eredetű sütemény. Úgyhogy ma tessék elmenni szavazni, aztán meg lehet falatozni a képviselőfánkból.

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz)

a tésztához

  • 100 g liszt
  • 100 g víz
  • 100 g olaj
  • 3-4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor

a pudinghoz

  • 500 ml tej
  • 1 zacskó főzős vanília puding
  • 80 g cukor

a habhoz

  • 200 ml habtejszín
Képviselőfánk. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tésztához az olajat, a vizet, a cukrot és a csipet sót egy edénybe összemérünk és felforraljuk. Folyamatos keverés mellet adjuk hozzá a lisztet, majd alacsony hőmérséklete állítjuk a főzőlapot. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától, ahogy keverjük. A lángról levéve gépi habverővel, egyesesével keverjük hozzá a tojásokat, az első kettőt nagyon gyorsan kell keverni, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön, addig keverjük, amíg teljesen egynemű tésztát kapunk.

Nyomózsákból szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre nagyobb dió nagyságú tészta halmokat nyomkodunk, egymástól nagy távolságra, mert a többszörösére növekszik sütés közben. Előmelegített 210° C-os sütőben 15 percig sütjük, majd 15 perc után résnyire kinyitjuk a sütőajtót és további 10-15 percig szárítjuk a fánkokat. Kihűlés után vágjuk le a fánkok felső részét és a frissen főzött, még folyós vanília pudingot töltsük bele az aljába a tészta perméig, majd mehet a hűtőbe, míg megszilárdul a puding. A hűtőből kivéve habzsákból nyomjunk a tetejére a felvert tejszínből és végül rátesszük az előzőleg levágott „fánkkalapot”. Porcukorral megszórjuk és lehet is tálalni.

Jó étvágyat!