Gyors aranygaluska-muffin

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_gyors-aranygaluska-muffin1_gal-timea_20220327

Gyors aranygaluska-muffin. fotó: Gál Tímea

Az aranygaluska igazi magyar desszert, már az 1880-as években említik a receptes könyvek. Jókai Mór pedig bevette azon ételek sorába, „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasohajtozik”. Egyébként az aranygaluska a 20. század közepén az Egyesült Államokban is nagyon népszerű lett, olyannyira, hogy később a Fehér Házban, Nancy Reagen az egyik karácsonyi menü részévé tette. Most egy egyszerű, gyors és picit átvariált változatát mutatom meg, olyannyira, hogy csalunk is benne. Nem bíbelődük ugyanis sokat a tésztával.

Hozzávalók:

a tésztához

  • 250 g fonottkalács
  • 200 g durvára tört mogyoró
  • 100 g barnacukor
  • 150 g olvasztott vaj

a sodóhoz

  • 500 ml tej
  • 60 g barnacukor
  • 3 db tojássárgája
  • 20 g keményitő
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
Gyors aranygaluska-muffin. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A fonott kalácsot kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, a vajat egy tálban felolvasztjuk, egy másik tálban pedig összekeverjük a cukrot a durvára tört mogyoróval.

A muffin formát szilikonos ecset segítségével az olvasztott vajjal kikenjünk, a kalács kockákat belemártjuk az olvasztott vajba, majd rögtön a mogyorós keverékbe és belepakoljuk a muffin formákba, 3-4 kocka megy egy-egy lyukba. Ha tele pakoltuk az összeset, 170° C-os előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Addig van idő elkészíteni a sodót. Na ez sem lesz nehéz: az összes hozzávalót egy edénybe mérjük, csomómentesre keverjük és folyamatos keverés mellett közepes lángon puding állagúvá főzzük.

A megsült aranygaluskát még melegen leöntjük a sodóval és így tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)