Biscotti avagy Cantuccini

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_biscotti01_gal-timea_20220320

Biscotti, fotó: Gál Tímea

A mai süti egy ízig-vérig olasz finomság. Pofon egyszerű elkészíteni, ráadásul történelmi gyökerei vannak. Egy toszkán cukrász tette világhíressé a már évszázadok óta létező sütit. 1867-ben a párizsi világkiállításon egy rakás kitüntetést kapott érte. Sőt a boltja a mai napig nyitva van, ahol az első igazi cantuccinit készítették. Ez egy kétszersült sütemény, leginkább keksz szerű. Az is érdekes, ahogyan fogyasztani kell. Igazi ceremónia! A legjobban ugyanis desszert borba mártogatva adja ki az ízét. Ehhez az olaszok a Vin Santo (Szent Bor) nevűt használják. De egy igazi erős fekete kávé mellé is nagyszerű, úgy is nagyon olaszos!

Hozzávalók:

  • 100 g tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g liszt
  • 100 mandula
Biscotti, fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, közben két részletben hozzáadjuk a cukrot. Ha ez megvan, akkor szintén két részletben beleszitáljuk a lisztet. Spatulával nagyon óvatosan összeforgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot! Ez után forgatjuk bele az egész mandulaszemeket. Egy közepes püspökkenyérformát kibélelünk szűrőpapírral és 180° C-os előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a sütőpapírt és egy nagyon éles késsel körülbelül fél centis szeletekre vágjuk. Szilikonos sütőpapírra fektetjük a szeleteket és 150° C-os sütőben 15 perc alatt kiszárítjuk őket.

Tipp: A mandulát lecserélhetjük bármilyen más fajta magra vagy aszalt gyümölcsre, de akár keverhetjük is ízlés szerint.

Jó étvágyat!

(dho)