Pisztáciás szív

//Gál Tímea
vasarnapi-suti-pisztacias-sziv1_gal-timea_20220213

Pisztáciás szív. fotó: Gál Tímea

Valentin vagy ha úgy jobban tetszik Bálint nap a szerelmesek ünnepe, ez most hétfőre esik. A párok mindenféle kedvességgel lepik meg egymást. A saját készítésű meglepetés mindig nagy sikert arat, főleg ha az egy édesség. Íme egy ötletes, egyszerű és nagyon finom csemege.

Hozzávalók (8 darabhoz):

a tésztához

  • 250 g liszt
  • 75 ml langyos tej
  • 30 g kristálycukor
  • 12 g friss élesztő
  • 1 kk só
  • 50 ml langyos víz
  • 1 db kisebb tojás
  • 25 g puha vaj

a tölteléhez

  • 80 g tisztított darált pisztácia
  • 50 g porcukor
  • 15 g vaj megolvasztva

a kenéshez

  • 1 db tojás
Pisztáciás szív. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A langyos tej felébe belerakjuk a cukor felét és az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, belerakjuk a sót, a maradék cukrot és elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfutott élesztős tejet és az összes többi hozzávalót majd dagasztani kezdjük. Szép sima felületű, rugalmas tésztát kell kapni. Letakarva, 45 percig kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett nyújtódeszkára tesszük és 8 egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle és letakarva újabb 20 percig kelni hagyjuk. Amíg kel addig a darált pisztáciát összekeverjük a porcukorral.

A megkelt cipókból egyesével kb. 15 cm hosszú lapot nyújtunk és megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk egy evőkanál pisztáciás keverékkel, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Úgy fog kinézni, mint egy feltekert palacsinta. A tekercset finoman ellapítjuk, függőlegesen magunk elé fektetjük és a felső végét az alsóra hajtjuk és az alját kissé összenyomkodjuk. Így a félbehajtás látható része két oldalra kerül. Erre merőlegesen, egy éles késsel középen félbe vágjuk fentről lefelé úgy, hogy az összenyomkodott részből 2 cm-t meghagyunk. A vágásokat jobbra, illetve balra kifordítjuk, hogy szív alakot kapjunk. A tészta szíveket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk és 25 percig megint kelni hagyjuk.

Amikor megkeltek lekenjük tojással és 180° C-os előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

(dho)