Hozzávalók (8 darabhoz):
a tésztához
- 250 g liszt
- 75 ml langyos tej
- 30 g kristálycukor
- 12 g friss élesztő
- 1 kk só
- 50 ml langyos víz
- 1 db kisebb tojás
- 25 g puha vaj
a tölteléhez
- 80 g tisztított darált pisztácia
- 50 g porcukor
- 15 g vaj megolvasztva
a kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés:
A langyos tej felébe belerakjuk a cukor felét és az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, belerakjuk a sót, a maradék cukrot és elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfutott élesztős tejet és az összes többi hozzávalót majd dagasztani kezdjük. Szép sima felületű, rugalmas tésztát kell kapni. Letakarva, 45 percig kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett nyújtódeszkára tesszük és 8 egyenlő részre osztjuk, cipókat formázunk belőle és letakarva újabb 20 percig kelni hagyjuk. Amíg kel addig a darált pisztáciát összekeverjük a porcukorral.
A megkelt cipókból egyesével kb. 15 cm hosszú lapot nyújtunk és megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk egy evőkanál pisztáciás keverékkel, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük. Úgy fog kinézni, mint egy feltekert palacsinta. A tekercset finoman ellapítjuk, függőlegesen magunk elé fektetjük és a felső végét az alsóra hajtjuk és az alját kissé összenyomkodjuk. Így a félbehajtás látható része két oldalra kerül. Erre merőlegesen, egy éles késsel középen félbe vágjuk fentről lefelé úgy, hogy az összenyomkodott részből 2 cm-t meghagyunk. A vágásokat jobbra, illetve balra kifordítjuk, hogy szív alakot kapjunk. A tészta szíveket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, letakarjuk és 25 percig megint kelni hagyjuk.
Amikor megkeltek lekenjük tojással és 180° C-os előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!