Csöröge fánk

//Gál Tímea
Csöröge fánk. kép: Gál Tímea
Ez az édesség recept nagyon régi. Olyannyira, hogy a nevét először 1565-ben jegyezték fel állítólag. Ráadásul ez nagyon találó, mert arra a hangra utal, amit a tészta a forró zsírban, olajban kiad. Igazi farsangi csemege. Akinek van kedve, lapozza fel Jókai Mór, És mégis mozog a föld című könyvét, amelyben így ír: „Sőt még az is megtörténik, hogy poszpásznak barátfülét hoznak fel (amit csörögének, herőcének, forgácsfánknak, borkorcsolyának s nem tudom még mi mindenfélének is neveznek szerteszét az országban), ami napkeleti virágnyelven azt jelenti, hogy szívesen látott vendég van a háznál.”

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 100-120 g tejföl
  • 6 db tojássárgája
  • 85 g olvasztott vaj (nem forró!)
  • 4 ek rum
Csöröge fánk. kép: Gál Tímea

Elkészítés:

A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, beletesszük a csipet sót és a közepébe mélyedést készítünk. Belemérjük az összes hozzávalót, majd géppel keverni kezdjük. Amint a tészta elválik, az edény oldalától lisztezett deszkára tesszük és összegyúrjuk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.

Ez után nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, rombusz alakú darabokat vágunk belőle. Ezek közepére kis bevágást ejtünk, amin a rombusz egyik csúcsát átbújtatjuk. Meleg, de nem forró olajban oldalanként 1 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórjuk és baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

(dho)