Mákos Meyer keksz

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_makos-meyer-keksz01_gal-timea_20210109

Mákos Meyer keksz. fotó: Gál Tímea

A mák jó dolog. Nagyon finom sütik alapanyaga, különösen télen. Ráadásul nagyon sok babona is kapcsolódik hozzá, például állítólag jó a boszorkányok ellen! Ugyanis, ha az ártani akarók előtt elszórjuk, akkor azt előbb össze kell szednie a banyának, ami persze sok idő. Na most sehol egy vasorrú, úgyhogy inkább készítsünk egy egyszerű, de nagyon finom mákos kekszet! Egy olyan fajtát hoztam, amelybe a most kapható meyer citrom kell. Ez a citrusféle félúton van a citrom és a mandarin között, tehát ki lehet váltani e kettő levének keverékével is.

Hozzáfalók:

a tésztához

  • 260 g liszt
  • 40 g darált mák
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só

a töltelékhez

  • 2 db tojás
  • 70 g cukor
  • 2 db meyer citrom
  • 2 g lapzselatin
  • 90 g vaj
Mákos Meyer keksz. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A lisztet a darált mákkal, a sóval, a cukorral valamint a vaníliás cukorral elkeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beledobjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Igen, ez egy linzer tészta, amit frissen tartó fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetünk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt kisütjük.

A töltelékhez a tojást a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük. A gőzről levéve hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint, majd nagyjából 10 percig hagyjuk hűlni. Ekkor hozzákeverjük a puha vajat, és már így hűtjük szobahőmérsékletűre. Ezt követően töltjük be a kekszeket!

Jó étvágyat!