Hozzáfalók:
a tésztához
- 260 g liszt
- 40 g darált mák
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 12 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
a töltelékhez
- 2 db tojás
- 70 g cukor
- 2 db meyer citrom
- 2 g lapzselatin
- 90 g vaj
Elkészítés:
A lisztet a darált mákkal, a sóval, a cukorral valamint a vaníliás cukorral elkeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beledobjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Igen, ez egy linzer tészta, amit frissen tartó fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetünk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk és 180° C-os előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt kisütjük.
A töltelékhez a tojást a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük. A gőzről levéve hozzákeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint, majd nagyjából 10 percig hagyjuk hűlni. Ekkor hozzákeverjük a puha vajat, és már így hűtjük szobahőmérsékletűre. Ezt követően töltjük be a kekszeket!
Jó étvágyat!