Mikulásváró keksz

//Gál Tímea
vasarnapi-suti_mikulasvarokekesz01_gal-timea_20211205

Mikulásváró keksz. fotó: Gál Tímea

Úgy illik, hogy a vendéget megkínáljuk valamivel! A Mikulás is vendég, így neki is ki kell készíteni egy kis finomságot a kandalló párkányára, vagy az asztalra, legyen egy kis csemegéje, ha megérkezik. Íme a kedvenc keksze, és ne feledjük el a pohár tejet sem!

Hozzávalók:

  • 50 g porcukor
  • 70 g vaj
  • 160 g búzaliszt
  • 40 g méz
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 2 tk. mézeskalácsfűszerkeverék
  • 100 g étcsokoládé a beburkoláshoz
Mikulásváró keksz. fotó: Gál Tímea

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük és belemorzsoljuk a hideg vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a mézet, majd sima tésztát gyúrunk belőle. Ha a mézet kicsit megmelegítjük, hogy folyós legyen, könnyebb begyúrni a tésztát. Fóliába csomagoljuk és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, vagy ha sietünk akkor kb.  1 órára fagyasztóba, hogy teljesen kihüljön (visszadermedjen a vaj), de ne fagyjon meg. Ez után 5 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen és a sütipecséttel kinyomkodjuk őket. De akár egy belisztezett pohárral is ki lehet szaggatni. Szilikonnal bélelt tepsire tesszük és a hűtőbe pihentetjük kb. 90 percet, aztán 170° C-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ha kihűltek, akkor az étcsokit folyósra melegítjük és a kekszek talpát belemártjuk.

Lezárt dobozban még a Jézuskát is meglephetjük vele!

Jó étvágyat!

(dho)